Visszalépés a főoldalra
A bevezető
Az E - Lista
Szakkifejezések

A bolygónk geotermikus energiájának a kiaknázása!

Adalékok számsorrendben!

 

E 100, curcumin, turmeric

színező anyag, sárgára színez, az indiai konyha évezredek

óta használja)Narancssárga, aromatikus ízesítő, a Hátsó Indiában honos Curcuma longa (Zingiberaceae: gyömbér család) gyökeréből kivonatolt anyag.  

E 101, riboflavin

Szinező anyag B2 vitamin, sárgára színez (C17 H20 O6 N4)

                  Napi 2 mg-ra van szüksége az emberi szervezetnek.

                  Narancssárgás pigment és emiatt ételszínezésre is használják.  

E 101b, Riboflavin 5 foszfát

Színező anyag B2 vitamin, sárgára színez (C17 H20 O6

N4) Napi 2 mg-ra van szüksége az emberi szervezetnek.

                  Narancssárgás pigment és emiatt ételszínezésre is használják.  

E 102, Tartrazin             

Színező anyag szintetikus sárga festék Nagyban használt, kémiailag előállitott narancssárga festőanyag. Egyike az allergiát leggyakrabban kiváltó adalékanyagoknak. Használatát Németországban az elmúlt években korlátozták, de az EU engedélyével különböző termékekben ismét megjelent. Allergiát, asztmát, csalánkiütést okoz. Ausztriában 1984 óta tiltott. Svájcban szintén Rákkeltő!

E 103, Krizoin

Színező, szintetikus sárga festék?

E 104, - kinolin sárga

Színező anyag szintetikus sárga festék (C18 H9 NNa2 O8 S2) Vegyileg szintetizált zöldessárga színező, és mint ilyen, használt süteményekben, némely hús- és halételekben, valamint üdítőkben. Szintetikus színezőanyag; a patkányokra és az egerekre nézve ártalmatlannak bizonyult. Egy EU szakértői bizottság kutyákon végzett rövid idejű vizsgálata szerint "nem mutatható ki egyértelmű toxikus hatás". Káros hatása az emberre nem ismeretes. Az USA-ban élelmiszerszínezőként tilos használni. Egyes országokban nem használható!

E 105, Fast Yellow AB, Sunset Yellow Szinezék ?

 

E 106, Riboflavin 5 nátriumfoszfát Az E 101 módosított formája Rákkeltő!

E 107 Sárga 2G Színező anyag szintetikus sárga szinezék,

Egyes országokban tiltott, allergiás reakciót válthat ki.

 

 

 

E 110, Narancssárga S FCF' (C16 H10 N2 Na2) 7 S2) Kémiailag előállított vöröses-

Sárga festékanyag mely jól bírja a hőkezelést. Allergiás reakciókat válthat ki főleg aszpirin érzékenyeknél. Egyes országokban tiltott, allergiás reakciót válthat ki. Egészségkárosító! Rákkeltő!

E 111, Orange GGN narancssárga színezék?

E 120, Kárminsav (C22 H2O O13) Vörös színezék, esetlegesen allergén, a Dactylopius

coccus (ez egy pajzstetű). Nevű rovarból állítják elő. Feltehetőleg allergiát, okoz. Egészségkárosító!

E 121, Orcein vöröses barna színezék, melyet zuzmóból állítanak elő. Az EU-ban nem használható.
E 122, Azorubin. Karmoizin
szintetikus vörös színezék, jól bírja a hőkezelést.

Egyes országokban tiltott. Az eddigi állatkísérletek során - nagyobb adag esetén - a legkülönfélébb mellékhatásokat figyelték meg (a vérképre, a tüdőre, nyirokrendszerre és a hasnyálmirigyre hat). Feltehetőleg allergiát okoz.

E 123, amaranth Mesterségesen előállított sötét piros színező. Szintetikus bordó festék.

Használt lekvárok, Konzerv gyümölcsök és némely tengeri termék színezésére, és nagyon gyakran üdítőkben. Az USA-ban 1976 óta betiltotta az FDA a használatát ételtermékekben, gyógyszerekben és kozmetikai szerekben. Az USA-n kívül betiltották: Görögországban, Ausztriában, Finnországban és Norvégiában, valamint a volt SU-ban és Jugoszláviában. Egyesek szerint csupán csalánkiütést okoz, több kutatóforrás szerint viszont kifejezetten rákkeltő hatású!

E 124, Neukokcin, Ponszó 4R, Brillant Scarlet 4R (C20 H11 N2 NaO10 S3) Szintetikus

Vörös színezék, mely jól bírja a hőkezelést, allergiás reakciót válthat ki, főleg aszpirin érzékenyekben. Feltehetőleg allergiát, nehéz légzést okoz. Az USA-ban betiltották. Japánban már 1977 óta be van tiltva.

E 125, Scarlet GN Ponszo SX, FD & C Red No.4 színezék allergiát okozhat!

E126, Ponceau 6R színezék allergiát okozhat!

E127, Eritrozin piros színezék, magas hőmérsékleten jódtartalmú melléktermékek

Keletkeznek belőle. Szintetikus, állatkísérletekben az idegrendszer normális működését gátolja, allergiát okozhat!

E128,Red 2G (szintetikus vörös színezék, zavarhatja a hemoglobin működését,

Európa nagy részében tiltott a használata)

E 129, Allura vörös AC szintetikus vörös színezék az E123 helyettesítésére dolgozták

Ki, de ugyanúgy okozhat allergiát. Vörös azofesték: az állatkísérletekben viselkedészavarokat (hiperaktivitást) okozott. Az anyagcseréhez való viszonya tisztázatlan.

E 130, Eritrozin, Indantrén kék

                                S zintetikus anyag; az állatkísérletek azt jelzik, hogy az eritrozin                                         gátolja  az idegrendszer normális működését. Egyes vélemények                                 szerint a hiperaktív gyerekeknél fokozott viselkedési zavarokat                                         válthat ki. Az állatkísérletek során erős gyanú merült fel, hogy                                             befolyásolja a pajzsmirigy hormon működését (amit részben rákra                                 utaló elváltozások is jeleztek).

E 131, Patentkék V (C27 H31 N2 NaO7 S2) Kémiailag előállított, zöldes-kék színező.

Használt, mint színesítő süteményekben, lekvárokban és némely húskészítményben. Használata megengedett a legtöbb európai államban, de betiltott az USA-ban. Allergén színezék! Rákkeltő!

E 132, Indigokármin (C16 H10 N2 O2)

Az indigofera növénynemzetség különböző fajából kivonatolt sötétkék-bíbor pigment, manapság kémiailag állítják elő. Főleg sült ételekben, süteményekben és lekvárokban használják színesítőként. Némely emberekben intoleranciás reakciót válthat ki! Csalánkiütést okozhat!

E 133, Brillantkék ? FCF szintetikus kék színezék, az E102-vel                                     együtt zöld színezésre

Használják. Több országban tiltott!

E 140, Klorofil és klorofilin

                            Növényből (főleg fűből és lucernából) kivonatolt zöld pigment. A                                     zsírban oldódó klorofillal (klorofil -a és klorofil -b), zsíros, olajos                                     ételeket színeznek (margarin, sajtok, virsli bőre), míg a vízben oldódó                             klorofilinekkel sajtot, süteményeket és fagylaltokat színeznek.

      E 141, Klorofill és Klorofilin rézkomplexek (az E 140 származéka)

E 142, Zöld  S  (C27 H25 N2 NaO7 S2) Mesterségesen előállított zöldes-kék festék.

Használják színezőnek többek között lekvárokban és zöldborsó konzervekben. Valószínűleg enyhe karcinogén hatású! Egyes országokban tiltott! Rákkeltő!

E 143, brillantzöld, Fast Green FCF. Rákkeltő! Idegrendszert károsító!

E 150a, Karamell egyszerű A cukor hevítésével nyerik, patkányokon végzett

kísérletekben megváltoztatta a vérképet

E 150b, Karamell szulfitos Úgy készítik, hogy kulönböző cukrokat: sacharóz, glükóz,

maltóz vagy kemenyitőt megfelelően felhevítik, vagy ammóniummal kezelik.

E 150c, Karamell ammóniás

E 150d, Karamell ammónium szulfátos) Az állatkísérleteknél nagyobb adagban

görcsöket váltott ki és csökkentette a fehérvértestek számát (módosította a vérképet, ami rákkeltő hatásra utalhat). Ausztriában csak a barna sör színezéséhez engedélyezett.

E 151, Brillant fekete PN   (C28 H17 N5 Na4 O14 S4)

                  Vegyileg előállított, vízben oldódó, fekete festék.

                  Barna szószok, sütemények és némely tejtermék festésére használják.

Feltehetőleg allergiát okoz. Ausztriában csak a kaviár színezéséhez engedélyezett. Amerikában betiltották! Toxikus anyag!

E 152, Black 7984 ? szintetikus fekete festék.

E 153, Növényi szén

Több államban, köztük az USA-ban is, tilos a használata, mert feltételezetten rákkeltő. (?)

E 154, Barna FK Az állatkísérletek májat és szívet károsító hatásra utaltak. Egyidejűleg

csaknem valamennyi szerv elszíneződött (vélhetően egy, az E154-ből származó ismeretlen anyagcsereterméktől). Az USA-ban és több országban betiltották.

E 155, Barna HTK szintetikus színezék, aszpirin érzékenyekben allergiát okozhat,

Több ország betiltotta! A tulajdonképpeni színezőanyag mintegy 20 százalékban tartalmaz be nem azonosított kiegészítő adalékanyagokat. Ezek bizonyos része a vesékben és a nyirokerekben lerakódik.

E 156, Barna HT ?

E 160, Karotinok

Eredetileg a sárgarépából kivonatolt narancs-sárga szín, ma vegyi úton állítják elő.

E 160a, Alfa-, béta- és gamma karotin (C40 H56) [a béta-karotin = provitamin A];

E 160b, annatto bixin és norbixin (C25 H30 O4)

Egy trópusi fa, a Bixa orellana magjaiból kivonatolt, zsírban oldódó, vörös-barna pigment. Feltehetően allergiát okoz!

Bixinnel gyakran színezik a reggelire fogyasztott gabonaféle-termékeket, vajat, margarint, sajtot, némely fűszereket, saláta 'dresszing'-et, növényi olajokat, de ruhaanyagot és bútor-fényesítőt is.

Norbixinnel főleg sült ételeket, fűszeroldatokat, fagylaltot, saláta-'dresszing'-et és 'üdítőket' színeznek. Egy, roucou néven forgalmazott, kevésbé tisztított kivonata ennek a Bixa fának, szintén használt, mint ételszínező, és némely emberben intoleranciás reakciót válthat ki.

E160c, kapsantin, a paprika piros színe (C40 H58 O3), kapsorubin (C40 H56 O);

E160d, lykopin (C40 H56);

Természetes előfordulása sárgarépa-, érett paradicsom-, paprika-, hecsedli bogyóban és még a sárga őszibarackban és sok más gyümölcsben.

E 160e, beta-apo-8'-karotenal, és annak az észterje

E 160f, Béta-apo-8-karotinsav etilésztere

                  Az ételszínezésre használt karotinokat ma már vegyileg állítják elő.

E 161, xanthophyllok: a természetben előforduló narancs-sárgás színek;

E 161a, flavoxanthin ? (C40 H56 O3), sárga pigment;

E 161b, lutein ? (C40 H56 O2), narancs-sárga pigment;

E 161c, cryptoxanthin ? (C40 H56 O), sárga pigment;

E 161d, rubixanthin ? (C40 H56 O), sárga pigment;

E 161e, rubixanthin ? (C40 H56 O), sárga pigment;

E 161f, rhodoxanthin ? (C40 H50 O2), sárga pigment;

E 161g, canthaxanthin (C40 H52 O2), narancs-sárga pigment

Manapság, ételszínezéshez xanthophyllok helyett legtöbbször mesterségesen előállított színeket használnak. Természetes anyagként a rákokban fordul elő. Narancsszínű élelmiszerfesték-változatát szintetikus úton állítják elő. Az E161g bár a haleledelben tiltott, a pisztrángok "átszínezéséhez" mégis ezt használják. Kiegészítő anyagként bekeverik a baromfitápszerbe is (a tojássárgája "természetes" színének beállításához ill. a csirke bőrének pigmentálásához). A "szépipar" a barnítószer tablettában alkalmazta, de használatát szembántalmakat okozó hatása miatt meg kellett tiltani. Az egészségügyi világszervezet (WHO) álláspontja szerint a Kantaxantin májkárosodást okoz.

E 162, betanin céklavörös színező (C24 H26 O13 N2)

                  a céklarépából (Beta vulgaris) kivonatolt, vízben oldódo, bíbor-vörös szín

                  Használják sütemények-, tejtermékek- és 'üdítők' színezésére. Hasonló

vegyületét (betadin) a gyógyászatban használják sebfertőtlenitésre!)

E 163, anthocyanok, vizben oldható, növényekben (pl. szőlőben) megtalálható vörös,

ill. kék, avagy bíbor pigmentet tartalmazó színek;

E 163a, cyanidin ? (C15 H11 ClO6) (vörös);

E 163b, delphinidin ? (C15 H11 ClO7) (kék);

E 163c, delphinidin ? (C15 H11 ClO7) (kék);

E 163d, pelargonidin ? (C15 H11 ClO5) (vörös);

E 163e, peonidin ? (C16 H13 ClO6) (vörös);

E 163f, petunidin ? (C16 H13 ClO7) (vörös)

E 170, Kalcium karbonát, Kalcium hidrogén karbonát (CaCO2) (közönséges mészkő)

Sokféleképpen használják, süteményekben, konyha-sóban, bébiételekben, fagylaltokban, bor készítésnél. színezék, hordozó, csomósodást gátló

E 171, Titánium-dioxidFehér színű ásványi adalék, fehér festék alapanyaga.

Elsősorban cukorkák, drazsék fehérre festéséhez használják. Mivel eddig alig vizsgálták, a mellékhatásai sem ismertek. Gyanús adalék!

E 172 Vasoxidok és hidrooxidok (FeHO2), vas oxid (Fe2 O3), vas oxidul (FeO) =

"rozsdás vas" Gyanús adalék!

E 173, alumínium (festék sütemények tetejére) Talán mégsem egészen veszélytelen

Csak Alzheimer kórt okozhat! Gyanús adalék!

E 174, (elemi) ezüst (Ag)

Mint felszíni színező sütemények és torták díszítésére. Édességek színezőanyagaként ismeretes, de használják az ivóvíz-fertőtlenítésre is. Az állatkísérletek elgondolkodtató eredményei immunrendszerre gyakorolt hatásról és számos enzim funkciójának blokkolásáról szólnak.

E 175, (elemi) arany (Au)

                  Hasonlóan használt mint az elemi ezüst.

E 180, lithol rubin BK (pigment rubin) Mesterséges piros szín. Vörös azofesték.

Hosszútávú kísérletek patkányoknál és egereknél fokozott halandóságot jeleztek. A legkülönbözőbb mellékhatást fejti ki a vesére, pajzsmirigyre, lépre és az immunrendszerre. Jelenleg csak sajtbevonatként való felhasználása engedélyezett.

E 181, Tannin ? Természetes eredetű, sárgás-barna színezék

E 200, szorbin sav (szorbinat) (C6 H8 O2) Tartósítószer. B12 vitaminkárosító!

A madárberkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsének kivonata, avagy kémiai úton előállított. (fungicid hatású). Használt mint sav, ízesítő és tartósító (penészgomba elkerülésére) sokfajta ételben (pékételek, tejtermékek, szárított gyümölcsök, hal termékek, cukrozott gyümölcs, lekvár, stb.).

A termeszétben előfordul a berkenye (Sorbus aucuparia) gyümölcsében. Allergiát okoz!

E 201, nátrium szorbát (C6 N7 NaO2): Tartósítószer. a szorbin sav nátrium sója;

Mint tartósító használt penészgombák ellen sült ételekben, sajtokban, szárított gyümölcsökben, gyümölcslében és margarinban. Az E201 - ellentétben a többi szorbinsókkal - teratogén (fejlődési rendellenességet okozó) anyagnak bizonyult.

E 202, kálium szorbát ? (C5 H6 KO2): Tartósítószer. Vízben oldódó kálium sója a szorat

Savnak Mint baktériumok és penész-gombák elleni tartósítószer használt, sütő-tej-, és húsipari termékekben, margarinban és saláta dresszingekben.

E 203, kálcium szorbát (CaC12 H14 O4) Vízben kevésbé oldható tartósítószer,

baktericid és fungicid hatással, főleg felszíni használatban (sajtkéreg, zsírpapir).

E 210, benzoesav =(C6 H5 COOH) Gyakran használt tartósítószer, baktericid és

fungicid hatással. A természetben előfordul sok növényben és azoknak magjaiban, főleg ánizs magban, fahéjban, szegfűszegben és szilvában. Iparilag toluin-ból állítják elő oxidációval. Némely emberben intoleranciát válthat ki, és feltételezik, hogy viselkedészavar'hiperaktivitás' oka gyerekekben! Mivel vízben kevésbé oldódik, gyakran inkább nátriumos sóját, a nátrium-benzoát-ot használják. A benzoesav nyomokban számos élelmiszerben mint természetes alkotóelem van jelen (pl. a tejtermékekben, a gyümölcsökben, vagy a mézben). Tartósítószerként adagolva azonban ennek ellenére mellékhatások jelenkezhetnek. A benzoesav és sóinak használatát a kutya- és macskaeledelekben betiltották. A macskáknak már 5 ezreléknyi is halálos lehet. Az E210-213 az embernél viszonylag gyakran vált ki allergiát (asztmát, csalánkiütést). Az L-Aszkorbinsav (E300) jelenlétében a benzoesavból benzol képződik. Rákkeltő!

E 211, nátrium benzoát  (C7 H5 NaO2) Baktericid és fungicidos tartósító szer.

Savanyúételek tartósítására használják (lekvár, befőttek, savanyú uborka, gyümölcslevek). Némely emberben intoleranciát válthat ki! Fenáll a gyanú, hogy lebomlásnál megterheli a májat. Érzékeny embereknél - különösen az aszpirin-allergiásoknál - allergiát (asztmát, csalánkiütést) okozhatnak. Rákkeltő!

E 213, kálcium benzoát  [Ca(C7 H5 O2)2 x 3 H2 O] Baktériumok és penészgombák

(főleg élesztő) elleni tartósítószer, melyet hal ételekben, lekvárok-, margarin, savanyított zöldségfélékben és italokban használnak. Vízben oldva benzoe savat képez. Némely embereknél intoleranciát válthat ki! Fenáll a gyanú, hogy lebomlásnál megterheli a májat. Érzékeny embereknél - különösen az aszpirin-allergiásoknál - allergiát (asztmát, csalánkiütést) okozhatnak. Rákkeltő!

E 214, etil para-hidroxibenzoát   etil 4-hidroxibenzoát =(C9 H10 O3) = metil paraben

                  Mint 'paraben'-ek ismertek. Főleg penészgombák és élesztőgombák elleni

tartósítószerek. Gyakran használják, sokféle ételben. Némely embereknél intoleranciát válthatnak ki! Fenáll a gyanú, hogy lebomlásnál megterheli a májat. Érzékeny embereknél - különösen az aszpirin-allergiásoknál - allergiát (asztmát, csalánkiütést) okozhatnak. Rákkeltő!

E 215, az etil 4-hidroxibenzoát nátrium sója

                  Mint 'paraben'-ek ismertek. Főleg penészgombák és élesztőgombák elleni

tartósítószerek. Gyakran használják, sokféle ételben. Némely embereknél intoleranciát válthatnak ki! Fenáll a gyanú, hogy lebomlásnál megterheli a májat. Érzékeny embereknél - különösen az aszpirin-allergiásoknál - allergiát (asztmát, csalánkiütést) okozhatnak. Rákkeltő!

E 216, Propil-(p-hidroxi-benzoát)  = propil 4-hidroxibenzoát =(C10 H12 O3)

                  Mint 'paraben'-ek ismertek. Főleg penészgombák és élesztőgombák elleni

tartósítószerek. Gyakran használják, sokféle ételben. Némely embereknél intoleranciát válthatnak ki! Rákkeltő!

E 217, Nátrium-propil-(p-hidroxi-benzoát) a propil 4-hidroxibenzoát nátrium sója

                  Mint 'paraben'-ek ismertek. Főleg penészgombák és élesztőgombák elleni

tartósítószerek. Gyakran használják, sokféle ételben. Némely embereknél intoleranciát válthatnak ki! Fenáll a gyanú, hogy lebomlásnál megterheli a májat. Érzékeny embereknél - különösen az aszpirin-allergiásoknál - allergiát (asztmát, csalánkiütést) okozhatnak. Rákkeltő!

E 218, Metil-(p-hidroxi-benzoát)Mint 'paraben'-ek ismertek.

Főleg penészgombák és élesztőgombák elleni tartósítószerek. Gyakran használják, sokféle ételben. Némely embereknél intoleranciát válthatnak ki! Fenáll a gyanú, hogy lebomlásnál megterheli a májat. Érzékeny embereknél - különösen az aszpirin-allergiásoknál - allergiát (asztmát, csalánkiütést) okozhatnak. Rákkeltő!

E 219, Nátrium-metil (p-hidroxi-benzoát) Mint 'paraben'-ek ismertek.

Főleg penészgombák és élesztőgombák elleni tartósítószerek. Gyakran használják, sokféle ételben. Némely embereknél intoleranciát válthatnak ki! Fennáll a gyanú, hogy lebomlásnál megterheli a májat. Érzékeny embereknél - különösen az aszpirin-allergiásoknál - allergiát (asztmát, csalánkiütést) okozhatnak. Rákkeltő!

A P-hidroxi-benzoát észterek átlagon felüli gyakorisággal váltanak ki allergiás reakciókat. Görcsoldó képességük több mint százszorosa a nátrium-benzoáténak. (E211) Az élelmiszernek fémes mellékízt adnak. Érzékeny embereknél allergiás tüneteket okozhatnak.

E 220, kén dioxid (SO2) valamint kénes sav (H2 SO3) Gyakran mint antioxidáns,

tartósító használt. B1 B12 Vitamin károsító! Egészségkárosító! Bélpanaszokat okozhat!Főleg a fehér borok, pezsgők, szárított gyümölcsök, lekvárok tartósításához használják. Kiszámíthatatlan reakciókat okozhat: egyeseknél rosszullétet, fejfájást, hasmenést - rosszabb esetben anyagcsere- vagy idegrendszeri zavart. A kén-dioxidról kokarcigonén hatás feltételezhető (más anyagokkal együtthatva elősegíti a rák kialakulását).

E 221, nátrium szulfit (Na2 SO3) Tartósítószerként használják, vízben kéndioxiddá

bomlik. B1 Vitamin károsító! Egészségkárosító! Bélpanaszokat okozhat!

 

E 222, kálium hidrogén szulfit (KHSO3) Tartósító antioxidáns szer. B1 B12 Vitamin

károsító! Egészségkárosító! Bélpanaszokat okozhat!

E 223, nátrium metabiszulfit (Na2 S2 O5) Tartósító, antioxidáns. Oldatban kéndioxidot

ad le. B1 B12 Vitamin károsító! Egészségkárosító! Bélpanaszokat okozhat!

E 224, kálium metabiszulfit (K2 S2 O5) Tartósító, antioxidáns. B1 B12Vitamin

károsító! Egészségkárosító! Bélpanaszokat okozhat!

E 226, Kálcium-szulfit Tartósító, antioxidáns. B1 B12Vitamin károsító!

Egészségkárosító! Bélpanaszokat okozhat!

E 227, Kálcium-hidrogén-szulfit Tartósító, antioxidáns.  B1 Vitamin károsító!

Egészségkárosító! Bélpanaszokat okozhat!

E 228, Káliumhidrogén-szulfit Tartósító, antioxidáns. B1 B12Vitamin károsító!

Egészségkárosító! Bélpanaszokat okozhat! A kén-dioxid és a kénessav sói (a szulfitok) nemcsak tartósító-, hanem szépítőszerek is. Az emberiség által legáltalánosabban használt, legősibb adalékanyagok egyike. Az élelmiszerekben a szulfitok bontják a a B1-vitamint. A szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet, vagy asztmarohamokat idézhet elő. Ismertek anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) miatt bekövetkezett halálesetek is.

A kén-dioxid és a kénessav sói (a szulfitok) nemcsak tartósító-, hanem
szépítőszerek is. Az emberiség által legáltalánosabban használt, legősibb adalékanyagok egyike. Az élelmiszerekben a szulfitok bontják a B1-vitamint. A szulfitra érzékeny embereknél fejfájást, rosszullétet, vagy asztma-rohamokat idézhet elő. Ismertek anafilaxiás sokk (a legsúlyosabb allergiás reakció) miatt bekövetkezett halálesetek is.

 

E 230, Bifenil, difenil (C6 H5 C6 H5) Fehér por gombairtó hatással. Tartósítószer, főleg

Friss citrusfélék felületkezelő szerepenészedés ellen.Gyümölcsök csomagolásában használt. Bőrbetegségek kialakulását okozhatja.

E 231, 2-hidroxi-bifenil, O-fenil-Fenol (C6 H5 C6 H4 OH)  Baktericid, fungicid

hatású. Bőrbetegségek kialakulását okozhatja!

E 232, natrium-bifenil-2-il oxid Nátrium-ofenil-fenolát (C6 H5 C6 H5 ONa) Fungicid

tartósító, főleg friss citrus gyümölcsön használt. A citrusfélék gombaölő szere, amelyet legtöbbször kombinálva alkalmaznak. Tulajdonképpen peszticideknek számítanak. Az állatkísérletek szerint elősegítik a hólyagrák kialakulását (főleg az E232 és az E233 kombináció). Az E230 adalék már a gyártó üzemekben is több halálesetet okozott. Bőrbetegségek kialakulását okozhatja! Vigyázat! A hámozáskor az adalékanyag egy részét ujjunkkal rávihetjük a gyümölcs húsára. Mivel esetenként a narancs, citrom stb. csomagolópapírját is ezekkel az anyagokkal impregnálják, inkább ne engedjük a gyereket a csomagolópapírral játszani!

E 233, Tiabendazol (C10 H7 N3 S) Fungicid tartósító, több fajta friss gyümölcs külsején,

valamint némely húsetelekben is használt. A citrusfélék gombaölő szere, amelyet legtöbbször kombinálva alkalmaznak. Tulajdonképpen peszticideknek számítanak. Az állatkísérletek szerint elősegítik a hólyagrák kialakulását (főleg az E232 és az E233 kombináció). Az E230 adalék már a gyártó üzemekben is több halálesetet okozott. Bőrbetegségek kialakulását okozhatja! Vigyázat! A hámozáskor az adalékanyag egy részét ujjunkkal rávihetjük a gyümölcs húsára. Mivel esetenként a narancs, citrom stb. csomagolópapírját is ezekkel az anyagokkal impregnálják, inkább ne engedjük a gyereket a csomagolópapírral játszani!

E 234, Nizin Tartósítószer.Antibiotikum!

E 235, Natamicin Tartósítószer. Antibiotikum! Bevált, a szervezet számára könnyen

kezelhető szer; nemibetegségek, lábgomba és szájpenész elleni antinikotikum (gombaölő szer). Ezidáig csak recept ellenében, vagy a bolti sajtféleségekkel lehetett beszerezni. A tervek szerint az EU-ban szárazkolbász- és szalámiféleségek tartósítószereként is engedélyezik. Kiterjedt élelmiszeripari alkalmazása esetén félő, hogy nő a kórokozók vele szembeni ellenállósága, ami csökkenti a natacimin gyógyszerként való alkalmazási lehetőségeit.

E 236, Hangyasav (formiát) (HCOOH) Erősen maró sav. Tartósítószer. A természetben

Előfordul hangyákban. Mint tartósító és néha mint ízesítő használt süteményekben, lekvárokban, gyümölcstermékekben és üdítőkben; Angliában tilos a használata! Proteinuria! Rákkeltő!

E 237, nátrium-formiát (HCOONa): a hangyasav nátrium sója, Tartósítószer.

Mint tartósító és ízesítő használt sült ételekben, gyümölcslevekben, lekvárokban, zselékben és némely tartósított zöldségben. Angliában tilos a használata! Rákkeltő!

E 238, kálcium-formiát [Ca(CHO2)2]:a hangyasav kálcium sója Tartósítószer.

Fehér, vízben oldható, enyhén 'ecetes szagú' por, főleg állati takarmány tartósítására használják. Angliában tilos a használata! Rákkeltő!

E 239, hexametilén-tetramin Tartósítószer. (C6 H12 N4) Egy benzol derivatív, mely

lassan lebomlik formaldehid-re HCHO: ez pedig 1987-óta elismerten "valószínű karcinogén az emberben" és nem éppen ételbe való!!). Erős fungicida és valószínűleg enyhén karcinogén!! Használata betiltott az USA-ban és sok más államban törvényileg szorosan behatárolt ételtermékek tartósítására szabad csak használni (hal és haltermékek, kaviár, bizonyos sajtok). Rákkeltő!

E 240, Formalin, formaldehid Rákkeltő, Mutagén!

E 241, nátrium-tetraborát (Na2 B4 O7) Fehér por, antioxidáns. Tartósítószer. Gyanús

adalék!

E 242, Dimetil-Dikarbonát Tartósítószer. Úgynevezett hidegcsírátlanító anyag, amit

főleg üdítőitaloknál és dobozos teánál használnak. A dimetil-dikarbonát közvetlenül a hozzáadás után feloldódik, miközben mindenféle mellékreakcióba lép a semlegesítendő mikrobákkal és az élelmiszerben lévő egyéb anyagokkal. Többek között - nyomokban<N>- metil-karbamát képződik (a karbamátot peszticidként is alkalmazzák).

E 249, Kálium Nitrit ? Tartósítószer. Önmagukban nem veszélyesek, de a

Baktériumok mérgező nitritekké alakíthatják őket a hús tárolása, vagy az emésztés során. Fehérjékkel reagálva mutagén és rákkeltő nitrózaminokká alakulnak. Rákkeltő!

E 250, Nátrium Nitrit ? Tartósítószer. Véd a botulizmus (egyfajta halálos

ételmérgezés) ellen, de a szervezetben fehérjékkel reagálva rákkeltő nitrózaminok keletkeznek belőle; helyette más gátlószert még nem találtak

E 251, Nátrium Nitrát ? Tartósítószer. A bélcsatornában baktériumok közreműkö-

désével nitritté alakulhatnak! Rákkeltő!

E 252, Kállium Nitrát ? Tartósítószer. A nitrátok és nitritek súlyos környezeti-egészségi

veszélyei (a trágyázással kapcsolatosan) naponta kerülnek terítékre. Ennek ellenére pl. a sonka pácolásához használt sós lé megengedett nitráttartalma tízszerese az ivóvízben engedélyezett maximumnak. A nitritet a húskészítmények (töltelékáruk) színezésére használják, emellett a kolbász- és szalámifélék eltarthatóságának növelésére is. A nitrátokat (E251, E252) ezenkívül a kemény (szeletelhető) sajtok tartósításához és speciális halkészítmények érleléséhez is alkalmazzák. A szervezetben a nitrátok nitritekké alakulhatnak, ez utóbbi pedig a gyomorban és a belekben reakcióba léphet más élelmiszer-összetevőkkel. Mindez elősegítheti a rákkeltő nitrózaminok kialakulását. A bélcsatornában baktériumok közreműködésével nitritté alakulhatnak! Rákkeltő!

E 260ecetsav (acetát) Étkezési sav, savanyúságot szabályozó (CH3 COOH) Mint

tartósító használt savanyított ételekben.

E 261, kálium-acetát ? (CH3 COOK): az ecetsav kálium sója Tartósítószer, savanyúságot

szabályozó színtelen, kristályos por, sós, alkáli ízzel.Főleg mint sav-regulátor használt konzervlevesekben, és mint színezés-fixáló.

E 262, nátrium-acetát ? (nátrium hidrogén acetát) Savanyúságot szabályozó, kelátképző

(C2 H3 NaO2 . C2 H4 O2 . xH2O)

Főleg mint tartósító használt penészgomba és bizonyos baktériumok ellen, valamint sav- és ízesítőként sült ételekben (kenyérben is).

E 263, kálcium-acetát ? Tartósítószer, savanyúságot szabályozó, stabilizátor, hordozó

[Ca(C2H3O2)2] Fehér, szagtalan, vízben oldódó por. Bevált élesztőgombák és baktériumok ellen, kevésbé penészgombák esetében. Sült ételekben használják tartósítóként.

E 270, tejsav (lactát) Étkezési sav, savanyúságot szabályozó szer (C3 H6 O3)

A természetben előfordul a szénhidrátok tejsavas erjedésénél' (tejben, húsban, sörben). Gyakran használjak sav-, ízesítő-, tartósító és antioxidáns-szinergisztájaként (bor- és tejiparban, tartósítószerként savanyított "befőtt" zöldségeknél).

E 280, propionsav tartósítószer (propionat) (C3 H6 O2): bakteriális erjedés

Mellékterméke. Mint tartósító használt penészgombák és bizonyos baktériumok ellen (többnyire egyik sójának alakjában), sült ételekben és tejtermékekben. A szervezetben zsírsavként lebomlanak, patkánykísérletek azonban kérdésessé teszik veszélytelenségét!

E 281, nátrium-propionát tartósítószer (C3 H5 NaO2) Fehér, vízben oldódó, kristályos

por. Penészgomba elleni tartósítószerként használják sült ételekben. Leginkább savas ételekben hatásos. A szervezetben zsírsavként lebomlanak, patkánykísérletek azonban kérdésessé teszik veszélytelenségét!

E 282, kalcium-propionát(CaC6 H10 O4) tartósítószer

Penészgomba ellen használják élesztős kelt tésztákban, valamint táp-pótlóként is (kalcium forrás). A szervezetben zsírsavként lebomlanak, patkánykísérletek azonban kérdésessé teszik veszélytelenségét!

E 283, Kálium-propionát tartósítószer A szervezetben zsírsavként lebomlanak, patkánykísérletek azonban kérdésessé teszik veszélytelenségét!

E 283, Kállium Propionát A propinsav különböző élelmiszerek természetes alkotórésze.

Patkányoknál az előgyomorban rákhoz hasonló elváltozásokat okozhat. Egyes szakvélemények szerint ránk nézve ártalmatlan, mivel az embernek nincs előgyomra. 1988-ban az NSZK-ban is betiltották, de az EU engedélyezte bizonyos kenyérfajtákhoz! Rákkeltő!

E 284, Bórsav ? tartósítószer! A kaviár tartósítószere.

E 285, Nátrium-tetrabonát (borax) tartósítószer A szervezetben felhalmozódik,

erősen mérgező Az EU mint a kaviár tartósítószerét engedélyezte (eddig tiltott volt). A borátok erősen toxikus hatású anyagként ismertek, amelyek felhalmozódnak a szervezetben. Mérgezés esetén ismert ellenszere nincs.

E 290, széndioxid ? (CO2) csomagológáz, hajtógáz szénsavassá tesz. Az alkohol hatását

erősítí, az emésztést pedig lassítja! Pezsgő-gáz"-ként használt sörben és üdítőkben, valamint "hajtó-gáz"-ként spray-ként forgalmazott ételekben (tejszínhab).

E 296, Almasav ? savanyúságot szabályozó

E 297, Furmársav ? savanyúságot szabályozó

E 300, aszkorbinsav ? (C-Vitamin) (C6 H8 O6) antioxidáns, lisztkezelőszer

                  vitamin és antioxidáns, mely sok gyümölcs- és zöldségben előfordul

E 301, nátrium-aszkorbát (C6 H7 NaO6): az aszkorvinsav nátrium sója, de a

Természetes C-vitaminnal ellentétben a kísérleteknél hólyagrákot okozott. Az állat-kísérletek a fiatal egyedeknél fejlődési rendellenességeket is jeleztek. Antioxidáns-, színmegőrző- és C-vitamin forrásként használják, főleg hústermékekben, fagyasztott hal- és tengeri termékekben, gabona termékekben és dobozos bébi-ételekben.

E 302, Kálcium-Aszkorbát ? Antioxidáns.

E 304, Aszkorbinsav ? Antioxidáns.

E 304a, Aszkorbil-palmitát ? Antioxidáns.

E 304b, Aszkorbil-sztearát ? Antioxidáns.

E 306, tokoferolok keveréke ? Antioxidáns. (E-Vitamin)

Természetben előfordul gabonafélékben, olajdús növényekben és zöldségekben. Tocopherol-okat általában antioxidánsként használják zsíros ételekben (margarin, növényi olajok, virslik).

E 307, mesterségesen előállított alfa-tocopherol ? Antioxidáns.

E 308, mesterségesen előállított gamma-tocopherol ? Antioxidáns.

E 309, mesterségesen előállított delta-tocopherol ? Antioxidáns.

E 310, Propil-gallát ? Antioxidáns Kémiailag előállított antioxidáns, állati zsírokban és

növényi olajokban használt. A propil-gallát a csecsemőknél életveszélyes cianózist (kékbetegség) válthat ki. A csecsemőtételek készítésénél ugyan nem szabad felhasználni, de engedélyezett olyan tipikus gyermek-élelmiszereknél mint a marcipán, a nugát, a rágcsálnivalók, vagy zacskós levesek. Az állatkísérletek során csökkentette a szervezet kórokozókkal szembeni ellenálló képességét. Egyeseknél gasztrik intoleranciát vált ki. Angliában tilos csecsemő-ételben használni. Idegérzékenységhez vezethet!

E 311, octil gallat (C15 H22 O5) Kémiailag előállított antioxidáns, állati zsírokban és

növényi olajokban használt. Az E311 Ausztriában tiltott. Az E310 és E312 csak kivételesen alkalmazható (pl. zacskós leveseknél, szószoknál). Egyeseknél gasztrik intoleranciát vált ki. Angliában tilos csecsemő-ételben használni. Idegérzékenységhez, bőrérzékenységhez vezethet! Tipikus allergia kiváltó anyag!

E 312, dodecil gallat (C19 H30 O5) Kémiailag előállított antioxidáns, használt sajt-,

margarin-, állati zsírok- és növényi olajok előállításakor. Gyomor- és bélirritációt okozhat egyeseknél. Angliában tilos csecsemő-ételben használni. Idegérzékenységhez, bőrérzékenységhez vezethet!

E 315, D-eritroaszkorbinsav ? Antioxidáns.

E 316, Nátrium-D-eritroaszkorbinsav ? Antioxidáns.

E 320, Butil hidroxi-anizol (BHA) (C11 H16 O2) = BHA Kémiailag előállított

antioxidáns, sokféle ételben használt (olaj, margarin, sütemények). Szintetikus anyagok. A BHA (E320) a rágcsálnivaló termékeket védi az
ízhibáktól, javítja a marcipán, nugát és máktöltelék eltarthatóságát.
A pék- és cukrászárukon az anyag összetételének feltüntetése nem kötelező. Az EU a következő termékeknél tervezi az engedélyezést: levesek, halkonzervek, reggeliző-gabonafélék (müzli, dió és mogyorófélék, valamint fűszerek. Az állatkísérletek során elváltozások jelntkeztek az immunrendszernél, a pajzsmirigyben és a májban. Mindkét anyag felhalmozódik az emberi zsírszövetben és a magzatba is bekerülhet. Allergiát kiváltó anyagként ismert. Angliában tilos csecsemő-ételben használni. Koleszterinkárosító!

E 321, Butil-hidroxi-toluol (BHT) Kémiailag előállított antioxidáns, sokféle ételben

használt (olaj, margarin, sütemények). A BHT csak rágóguminál engedélyezett. A rágcsálóknál részben rákkeltő, részben a rák kialakulását, gátló hatást figyeltek meg. Az állatkísérletek során elváltozások jelentkeztek az immunrendszernél, a pajzsmirigyben és a májban. Mindkét anyag felhalmozódik az emberi zsírszövetben és a magzatba is, bekerülhet. Allergiát kiváltó anyagként ismertek.

Nagy valószínűséggel allergiát okoznak. Használatukat csak néhány terméknél engedélyezik (pl. a rágóguminál). Angliában tilos csecsemő-ételben használni. Koleszterinkárosító!

E 322, lecitinek ( phosphatidyl-cholin) Emulgeálószer, antioxidáns hordozó.

Természetben előfordul tojássárgájában és magvakban. Előállítják szójabab hulladékból. Az egyik leggyakrabban használt ételadalék, mint emulzifikáló, stabilizáló és szinergiszta antioxidánsok számára.

E 325, nátrium lactát  (C3 H5 NaO3): a tejsav nátriumsója; antioxidáns szinergista,

nedvesítõszer, tömegnövelõ szer, testesítõ anyag. Használt mint sav-szabályozó, nyirkosító és antioxidánsok szinergisztája süteményekben, sajtokban, lekvárban és margarinban;

E 326, kálium lactát (C2 H5 COOK . xH2O) antioxidáns szinergista, savanyúságot

Szabályozó.Sav-szabályozó-, nyirkosító- és antioxidánsok szinergisztájaként használt süteményekben, lekvárban, zselékben és margarinban.

E 327, kálcium lactát (CaC6 H10 O6, vagy : CaC6 H10 O6 . 5H2O) Savanyúságot

szabályozó lisztkezelőszer. Fehér, kristályos por.Használt sav-szabályozó-, nyirkositó-, emulzifikáló-, antioxidánsok szinergisztájaként és 'keményítő'-szerként lekvárban, konzerv gyümölcsben és zöldségekben, süteményekben, sajtokban.

E 330, citromsav (C6 H8 O7) étkezési sav, savanyúságot szabályozó, antioxidáns,

Kelátképzõ, természetesen előforduló sav, főleg citrusfélékben.

Többnyire melasz fermentálása útján állítják elő. Nagyon sok ételben és italban használt, mint sav, antioxidáns szinergiszta. Mesterségesen állítják elő! Szájpenész, szájgyulladás kialakulását okozhatja! Egyes források szerint rákkeltő! Allergén és bőrérzékenységet okozhat!

E 331, nátrium citrátok savanyúságot szabályozó, kelátképzõ, emulgeálószer,

stabilizátor, Hordozó.Sűrűn használják antioxidáns-, sav-szabályozó, emulzifikáló sók-, ízesítők-, szekvesztrálók- és antioxidáns szinergisztájaként (tejtermékekben, üdítőkben). Bőrérzékenységet okozhat!

E 331a, natrium-dihidrogen-citrat (C6 H7 O7 Na) savanyúságot szabályozó,

kelátképzõ, emulgeálószer, stabilizátor, hordozó bőrérzékenységet okozhat!

E 331b, dinatrium-citrat (C6 H5 O7 HNa2) savanyúságot szabályozó, kelátképzõ,

mulgeálószer, stabilizátor, hordozó Bőrérzékenységet okozhat!

E 331c, trinatrium-citrat (C6 H5 O7 Na3) savanyúságot szabályozó, kelátképzõ,

emulgeálószer, stabilizátor, hordozó Bőrérzékenységet okozhat!

E 332, kálium-citrátok [trikalium citrat (C6 H5 K3 O7) és kálium dihidrogén citrát (C6

H7 KO7) ] savanyúságot szabályozó, kelátképzõ, satabilizátor, hordozó. A citromsav két káliumsója gyakran használt sav-szabályozóként alkoholos- és üdítőitalokban, süteményekben és lekvárokban, mint emulzifikáló sok sajtban. A trikalium citrat mint antioxidáns és szekvesztráló is használt. Bőrérzékenységet okozhat!

E 332a, Kálium-citrát savanyúságot szabályozó, kelátképzõ, satabilizátor, hordozó

Bőrérzékenységet okozhat!

E 332b, Kálium-dihidrogén-citrát savanyúságot szabályozó, kelátképzõ, satabilizátor,

hordozó Bőrérzékenységet okozhat!

E 332c, Trikálium-citrát savanyúságot szabályozó, kelátképzõ, satabilizátor, hordozó

Bőrérzékenységet okozhat!

E 333, kálcium citrátok savanyúságot szabályozó, kelátképzõ, szilárdító anyag

Bőrérzékenységet okozhat!

E 333a, kálcium-hidrogén-citrát [CaH4(C6 H5 O7)2 .H2O]; savanyúságot szabályozó,

kelátképzõ, szilárdító anyag Bőrérzékenységet okozhat!

E 333b, dikálcium-citrát [Ca2 H2(C6 H5 O7)2 . 3H2O]; savanyúságot szabályozó,

kelátképzõ, szilárdító anyag Bőrérzékenységet okozhat!

E 333c, trikálcium-citrát [Ca3(C6H5O7)2 . 4H2O] savanyúságot szabályozó,

kelátképzõ, szilárdító anyag. Bőrérzékenységet okozhat!

E 334, borkősav (L-tartrát) (C4 H6 O6) Természetben előfordul szőlőben.

Használják savként, antioxidánsként, ízesítőként, pektin szélesítését elősegítő-, szekvesztráló és antioxidáns szinergisztájaként, borokban, kakaóban, csokoládétermékekben, lekvárban, üdítőkben, konzerv gyümölcsökben, -zöldségekben és -levesekben.

E 335, nátrium tartarátok ? stabilizátor, kelátképzõ

                  mononátrium tartarát ? (C4 H5 O6 Na . H2O); stabilizátor, kelátképzõ

                  dinatrium tartarat ? (C4 H4 O6 Na2 . 2H2O) stabilizátor, kelátképzõ

Használják antioxidánsként, sav-szabályozóként, emulzifikáló sóként, szekvesztrálóként és antioxidáns szinergisztájaként, süteményekben, lekvárokban és üdítőkben.

E 336, kálium tartarátok ? kálium hidrogén tartarát ? (C4 H5 KO6) stabilizátor,

Kelátképzõ, fehér, kristályos por, kellemesen savanyú ízű. Sav-szabályozóként használják lekvárban és nátrium bikarbonáttal kelt-tésztában, valamint borkészítésnél.

dikálium tartrat (C4 H4 K2 O6) Sós ízű, fehér, kristályos por, mint antioxidáns használt sajtban és sajttermékekben.

E 337, kálium-nátrium tartarát ? (nátrium kálium L-tartarát) (C4 H4 KNaO6. 4H2O);

stabilizátor, kelátképzõ.Tej- és hústermékekben használják sav-szabályozó-, emulzifikáló só-, szekvesztráló-, stabilizáló- és antioxidáns szinergisztájaként.

E 338, foszforsav, ortofoszforsav (H3 PO4) Savanyúságot szabályozó, antioxidáns

szinergista, kelátképzõ Sav-regulátorként használt. Előregyártott Húskészítményekhez (párizsi, virsli) adagolják őket, mert sok vizet kötnek meg. Egészségkárosító! Emésztési zavarokat okozhat!

E 339, nátrium ortofoszfátok: 3 alakban használt: emulgeálószer, emulgeáló só,

savanyúságot szabályozó, kelátképzõ, stabilizátor Sav-regulálók, emulzifikáló sók és antioxidáns szinergiszták. Egészségkárosító! Emésztési zavarokat okozhat!

E 339a, nátrium dihidrogén ortofoszfát = (NaH2 PO4), emulgeálószer, emulgeáló só,

savanyúságot szabályozó, kelátképzõ, stabilizátor Egészségkárosító! Emésztési zavarokat okozhat!

E 339b, dinátrium hidrogén ortofoszfát = (Na2 H PO4) Emulgeálószer, emulgeáló só,

savanyúságot szabályozó, kelátképzõ, stabilizátor és Egészségkárosító! Emésztési zavarokat okozhat!

E 339c, trikálium ortofoszfát = (K3 PO4), emulgeálószer, emulgeáló só, savanyúságot

szabályozó, kelátképzõ, stabilizátor Emésztési zavarokat okozhat!

E 340, kálcium ortofoszfátok: emulgeálószer, emulgeáló só, savanyúságot szabályozó,

kelátképzõ, stabilizátor Sav-regulálók, emulzifikáló sók és antioxidáns

szinergiszták.

E 340a, kálium dihidrogén ortofoszfát = (KH2PO4), emulgeálószer, emulgeáló só,

savanyúságot szabályozó, kelátképzõ, stabilizátor Emésztési zavarokat okozhat!

E 340b, dikálium hidrogén ortofoszfát = (K2 HPO4), emulgeálószer, emulgeáló só,

savanyúságot szabályozó, kelátképzõ, stabilizátor Emésztési zavarokat okozhat!

E 340c, trikálium ortofoszfát = (K3 PO4), emulgeálószer, emulgeáló só, savanyúságot

szabályozó, kelátképzõ, stabilizátor Emésztési zavarokat okozhat!

E 341, kálcium ortofoszfátok: emulgeálószer, emulgeáló só, savanyúságot szabályozó,

lisztkezelõszer, csomósodást gátló, szilárdító anyag, térfogatnövelõ szer, hordozó Emulzifikáló sók, keltetők (tésztaban), nedvesség-

Elnyelők pl. cukorban. Emésztési zavarokat okozhat!

E 341a, Kálcium foszfát [Ca(H2 PO4)2], emulgeálószer, emulgeáló só, savanyúságot

szabályozó, lisztkezelõszer, csomósodást gátló, szilárdító anyag, térfogatnövelõ szer, hordozó Emésztési zavarokat okozhat!

E 341b, Kálcium-hidrogén-foszfát (CaHPO4), emulgeálószer, emulgeáló só,

savanyúságot szabályozó, lisztkezelõszer, csomósodást gátló, szilárdító anyag, térfogatnövelõ szer, hordozó Emésztési zavarokat okozhat!

E 341c, Dikalcium-foszfát [Ca3(PO4)2 . H2O] emulgeálószer, emulgeáló só,

savanyúságot szabályozó, lisztkezelõszer, csomósodást gátló, szilárdító anyag, térfogatnövelõ szer, hordozó Emésztési zavarokat okozhat!

E 350a, Nátrium-malát savanyúságot szabályozó, természetes só! nedvesítőszer

E 350b, Nátrium-hidrogén-malát ? savanyúságot szabályozó, nedvesítőszer

E 351, Kálium-malát ? (Almasav káliumsó) savanyúságot szabályozó

E 352a,Kálcium-malát ? savanyúságot szabályozó

E 352b,Kálcium-hidrogén-malát ? savanyúságot szabályozó

E 353, Metaborkősav ? savanyúságot szabályozó

E 354, Kálcium-tartarát ? savanyúságot szabályozó

E 355, Addipinsav  savanyúságot szabályozó Csak sópótlókban használják!

E 356, Nátrium-adipát ? savanyúságot szabályozó

E 357, Kálium-adipát ? savanyúságot szabályozó

E 363, Borostyánkősav ? savanyúságot szabályozó Gyümölcssav, szintetikus!

E 380 Triammónium-citrát ? savanyúságot szabályozó

E 385 Kálcium-dinátrium-(etilén-diamin)-tetraacetát kelátképző, antioxidáns

szinergista, tartósítószer savanyúságot szabályozó Emésztési zavarokat, haematuriát okozhat!

E 400, algin sav ?  (C6 H8 O6) Sűrítőanyag, stabilizátor hordozó. Sárgás-fehér, szálas

por, vízben csak részben oldódik. Különböző fajtájú barna algákból kivonatolt, stabilizátorként használják fagylaltban, tejes pudingokban, sörben és üdítőkben (utóbbiakban: hab-stabilizátor), sűrítőnek üdítőkben és levesekben, bevonóként hal- és hústermékekben, valamint mesterséges virsli-bőrként, (az orvostudományban pedig [égési-]sebek befedésére). Barna algákból nyerik, káros hatásuk nem ismert!

E 401, nátrium alginát ?(C6 H7 O6 Na) Sűrítőanyag, stabilizátor hordozó.

Vízben jól oldódó, sárgás por. Használják bevonóként süteményeken, mint emulzifikálót és sűrítőt pudingokban, szószokban és üdítőkben. Fagylaltban megakadályozza a jégkristályok képződését.

E 402, kálium alginát ? (C6 H7 O6 K) Sűrítőanyag, stabilizátor hordozó. Vízben

Könnyen oldódik. Emulzifikáló-, zselésítő-, stabilizáló- és sűrítőszerként használják, főtt sonkához, túrókhoz, krémes sajtokhoz, süteményekhez, savanyított zöldségekhez, kevesebb cukorral eltett lekvárokhoz, konzerv gyümölcshöz és -zöldséghez, virslibőrhöz, tejszínhabhoz.

E 403, ammónium alginát ? (C6 H7 O6 NH4) Sűrítőanyag, stabilizátor, habzásgátló 

hordozó.  Sárgás-fehér, szálas por, vízben könnyen oldódik. Emulzifikáló-, stabilizáló-, sűrítő- és zselé-szerként használják sajtban, fagylaltban, savanyított zöldségekben, konzerv zöldségekben és joghurtban.

 

 

E 404, kálcium alginát ? [(C6 H7 O6) 2Ca] Sűrítőanyag, stabilizátor, habzásgátló

hordozó.  Fehér-sárgás, szálas por,vízben nem teljesen oldódik. Mint emulzifikálót, stabilizálót, sűrítőt és zselésítőt használják mesterséges krémekben, édes zselékben és fagylaltban.

E 405, propylén glykol alginát ? (hydroxypropyl alginat) (C9 H14 O7) Sűrítőanyag,

emulgeálószer hordozó. n Vízben jól oldódik. Használják emulzifikáló-, zselésítő szer-, oldószer-, stabilizáló- és sűrítőként, saláta-szószok- ('dressing') és más szószokhoz, sör- és üdítőkben, és különböző ételízesítők- és színezőkhöz.

E 406, agar (= agar-agar; növényi zselé) Süritőanyag, stabilizátor, hordozó. Különböző

fajta vörös algákból kivonatolt, sűrítő- és zselésítő szerként használják, sült ételekhez, tej- és hústermékekhez, befőtt gyümölcsökhöz és lekvárokhoz. Az emberi emésztőrendszeren keresztülhalad anélkül, hogy lebomolna vagy felszívódna.

E 407, Karragén (Gyöngyzuzmó) Irish moss A Chondrus crispus nevű tengeri

moszat (alga) kivonata. Sűrítő, zselésítő anyag, stabilizátor tejtermékekben, tejszinben, italokban, levesekben, lekvárban. 1972 óta az USA-ban beismerték, hogy nem 'biztonságos', az állatkísérletek a belekben gyulladást és fekélyt jeleztek! Emésztési zavarokhoz vezethet! Rákkeltő!

E 407a, Feldolgozott euchema moszat (PES) ? Sűrítőanyag, zselésítő anyag, stabilizátor

E 410, carob enyv ?/gummi/gyanta (locust bean gum) A szentjánoskenyér fa (Ceartonia

siliqua) magjának természetes kivonata. Használják sűrítőként, stabilizálóként és anyagszerkezet módosítóként, fagylaltokhoz, péksüteményekhez és más zselékhez.

E 412, guar enyv /gumi/gyanta Sűrítőanyag, stabilizátor, hordozó. Enyhén sárga, vízben

könnyen oldódó por, mint stabilizáló és sűrítő használt savanyú szószok, sült ételek, sajtok, levespor, fűszer oldatok, fagylalt és üdítők készítéséhez, valamint használt a kozmetika- festék- és gyógyszeriparban. A mérgező guar (gyomnövény) magvaiból nyerik, melyek különböző káros anyagokat tartalmaznak. Mivel tökéletes tiszításuk gazdaságtalan, a kereskedelmi forgalomban lévő guar-gumi körülbelül tíz százalékban engedélyezetten tartalmazhatja a gyomnövény egyéb kísérőanyagait is. Allergiát okozó anyag.

E 413, traganthmézga (gum dragon) A Kis-Ázsiában, Görögországban és Dél-

Amerikában honos Astragalus fajok [főleg: A.gummifer] (Fabaceae)-ből kivonatolt gyanta. Már jó 2000 éve használják, állítólag anti-cancerogén hatása is van. Mint emulzifikálót, stabilizálót és sűrítőt használják a porra őrölt gyantátAz első kísérletek alapján feltételezett májkárosító hatások később nem igazolódtak, de a WHO véleménye szerint a tragantmézga olyan allergiát kiváltó anyag, "mely képes szélsőségesen erős reakciók kiváltására."

E 414, gummiarabicum ( Kordafan gum, acacia, gum senegal) Különböző akácfajták

(főleg az Acacia senegal)-ból kivonatolt gyanta, szárított, őrölt állapotban vízben könnyen oldódik, színtelen, íztelen, szagtalan vegyületté. Gyakran használt emulzifikálóként, stabilizálóként és sűrítőként, süteményekben, kenyérben, sörben, zselékben. Általában nem mérgező, de van feljegyzés vele szembeni intolerancia reakciókról.

E 415, Xantán gumi (xantán gyanta) ? sűrítő anyag, stabilizátor Növények

cukortartamú oldatából készül, mikroorganizmusok termelik!

E 416, Karaya-gumi (kara-gumi) ? sűrítő anyag, stabilizátor Természetes poliszaharidok

(összetett cukrok)

E 417, Tara magliszt ? sűrítõ anyag, stabilizátor Természetes poliszaharidok (összetett

cukrok)

E 418, Gellán gumi ? sűrítõ anyag, stabilizátor, zselésítő anyag Természetes

poliszaharidok (összetett cukrok)

E 420, szorbitol ? (= D-glucitol; D-szorbit) (C6 H14 O6) Használt mint nyirkosító-, oldó-

édesítő szer. A természetben előfordul gyümölcsökben (pl. alma, körte). Mint ételadalékot viszont főleg vegyileg állítják elő, glukózból. Felhasználják péksütemények, édességek (főleg cukormentes rágógumik), kávépor, fagylalt, üdítők, szárított gyümölcsök és reszelt kókuszdió gyártásához

E 421, mannit (C6 H14 O6) Fehér, kristályos, vízben oldható cukor. Édesítőszer.

A természetben előfordul sok növényben, az élelmiszeriparban használtat algákból vonják ki, vagy vegyileg állítják elő invert cukorból (=glukóz és fruktóz vegyülete). Felhasználják nyirkosító-, édesítő- és 'tömeget-képző' (bulking agent) szerként, édességekben és rágógumi bevonóként. Nagy mennyiségben fogyasztva hasmenést okozhat!

E 422, glicerin (C3 H8 O3) Mint nyirkosító, kikristályosodást meggátló,

kenő- és oldószer és édesítő használt. Természetben előfordul sok növényben. Nagy mennyiségben vegyileg állítják elő különböző eljárásokkal, felhasználják péksütemények, édességek, őrölt kókuszdió gyártásához, oldószerként színezőkhöz, ízesítőkhöz és kenőszerként élelmiszert kezelő gépekben. Nagy mennyiségben fogyasztva megemelheti a vér cukor szintjét, fejfájást és rosszullétet okozhat!A bőr kiszáradását is okozza!

E 431, Polioxietilén (40) Sztearát ?

E 432, Polioxietilén-szorbitán-monooleát (poliszorbát 80) ? emulgeálószer, hordozó

E 433, Polioxietilén - szorbitán - monooleát (poliszorbát 80) ? emulgeálószer, hordozó

E 434, Polioxietilén - szorbitán - monopalmitát(poliszorbát 40 ?) emulgeálószer,

hordozó

E 435, Polioxietilén - szorbitán - monosztearát (poliszorbát 60) ? emulgeálószer,

hordozó

E 436, Polioxietilén - szorbitán - trisztearát (poliszorbát 65) ? emulgeálószer, hordozó

E 440, pektinek és pektátok ? (természetes polysaccharidok; cukrok) sûrítõ anyag,

stabilizátor, zselésítõ anyag, hordozó. Természetben előfordulnak növényekben, főleg gyümölcsökben. Kivonatolják alma-, citrom-, narancs- és répa hulladékából. Használják emulzifikáló-, zseléző-, stabilizáló- és sűrítő adalékként. Magát a pektint használják, vagy annak sóit. Felhasználják édességek-, lekvár-, fagylalt-, üdítők- és tartósított (konzerv) ételek gyártásához. Az orvostanban hasmenés és vérzések ellen használják.

E 440a, kálium- és nátrium pektát ? sûrítõ anyag, stabilizátor, zselésítõ anyag, hordozó

E 440b, Pektin, amidált pektint ?. sûrítõ anyag, stabilizátor, zselésítõ anyag, hordozó

E 442, Ammónium – foszfatidok ? emulgeálószer, hordozó

E 444, Szacharóz - acetát – izobutirát ? sûrítõ anyag, zavarosító

E 445, Glicerinészterek természetes gyantából ? emulgeáló szer, stabilizátor, sûrítõ

anyag

E 450a, Difoszfátok (Pirofoszfátok) emulgeáló só, stabilizátor, svanyúságot szabályozó,

térfogatnövelõ szer, kelátképzõ, csmósodást gátló Emésztési zavarokhoz vezethet!

E 450b, Dinátrium – difoszfát emulgeáló só, stabilizátor, svanyúságot szabályozó,

térfogatnövelõ szer, kelátképzõ, csmósodást gátló Emésztési zavarokhoz vezethet!

E 450c, Trinátrium – difoszfát emulgeáló só, stabilizátor, svanyúságot szabályozó,

térfogatnövelõ szer, kelátképzõ, csmósodást gátló Emésztési zavarokhoz vezethet!

E 450d, Tetranátrium – difoszfát emulgeáló só, stabilizátor, svanyúságot szabályozó,

térfogatnövelõ szer, kelátképzõ, csmósodást gátló Emésztési zavarokhoz vezethet!

E 450e, Dikálium – difoszfát emulgeáló só, stabilizátor, svanyúságot szabályozó,

térfogatnövelõszer, kelátképzõ, csmósodást gátló Emésztési zavarokhoz vezethet!

E 450f, Tetrakálium – difoszfát emulgeáló só, stabilizátor, svanyúságot szabályozó,

térfogatnövelõ szer, kelátképzõ, csmósodást gátló Emésztési zavarokhoz vezethet!

E 450g, Dikalcium – difoszfát emulgeáló só, stabilizátor, svanyúságot szabályozó,

térfogatnövelõ szer, kelátképzõ, csmósodást gátló Emésztési zavarokhoz vezethet!

E 450h, Kalcium - didhidrogén – difoszfát emulgeáló só, stabilizátor, svanyúságot

szabályozó, térfogatnövelõ szer, kelátképzõ, csmósodást gátló Emésztési zavarokhoz vezethet!

E 451, Trifoszfátok emulgeálószer, emulgeáló só, savanyúságot szabályozó,

kelátképzõ,szerkezet kialakító, texturáló anyag

E 451a, Pentanátrium – trifoszfát emulgeálószer, emulgeáló só, savanyúságot

szabályozó, kelátképzõ, szerkezet kialakító, texturáló anyag

E 451b, Pentakálium – trifoszfát emulgeálószer, emulgeáló só, savanyúságot

szabályozó, kelátképzõ, szerkezet kialakító, texturáló anyag

E 452, Nátrium – polifoszfát emulgeálószer, emulgeáló só, kelátképzõ, nedvesítõszer,

szerkezetkialakító, texturáló anyag

E 452a, Kálium – polifoszfát emulgeálószer, emulgeáló só, kelátképzõ, nedvesítõszer,

szerkezetkialakító, texturáló anyag

E 452b, Nátrium - kalcium – polifoszfát emulgeálószer, emulgeáló só, kelátképzõ,

nedvesítõszer, szerkezet kialakító, texturáló anyag

E 452c, Kalcium – polifoszfát emulgeálószer, emulgeáló só, kelátképzõ, nedvesítõszer,

szerkezetkialakító, texturáló anyag

E 460, Cellulóz ? emulgeálószer, csomósodást gátló, hordozó, tömegnövelő szer,

szerkezet kialakító, texturáló anyag Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 460a, Mikrokristályos cellulóz emulgeálószer, csomósodást gátló, hordozó,

tömegnövelő szer, szerkezet kialakító, texturáló anyag Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 460b, Porított cellulózpor emulgeálószer, csomósodást gátló, hordozó, tömegnövelõ

szer, szerkezet kialakító, texturáló anyag Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 461, Metil – cellulóz sűrítő anyag, emulgeálószer, stabilizátor, hordozó, tömegnövelõ

szer, zselé-szer sült ételekben, fagylaltban saláta dresszing-ben, valamint a gyógyszeriparban is használt mint laxatív. Emésztési zavarokhoz vezethet. Rákkeltő!

E 463, (Hidroxi - propil) – cellulóz sűrítő anyag, emulgeálószer, stabilizátor, hordozó,

tömegnövelő szer Emésztési zavarokhoz vezethet. Rákkeltő!

E 464, (Hidroxi - propil) - metil – cellulóz sűrítő anyag, emulgeálószer, stabilizátor,

hordozó, tömegnövelő szer Emésztési zavarokhoz vezethet. Rákkeltő!

E 465, Etil - metil - cellulózsűrítő anyag emulgeálószer, stabilizátor, habképzõ anyag,

hordozó, tömegnövelő szer Emésztési zavarokhoz vezethet. Rákkeltő!

E 466, Natrium - (karboxi - metil) – cellulóz (CMC) sűrítő anyag, stabilizátor, hordozó,

tömegnövelő szer, zselészer (tapétaragasztó, vizes bázisú) Gyakran használt ételekben, a farma- festő és kozmetikai iparban is. Állatkísérletekben szubkután szöveti daganatokat idézett elő! Csak tartós bevitel után jelentkeztek a kísérleti alanyoknál - hasmenéssel kísért- még nem pontosított panaszokat. A pékeknél allergiás bőrreakciókat válthatnak ki. Emésztési zavarokhoz vezethet! Rákkeltő!

E 470a, Zsírsavak nátrium -, kálium- és kalcium sói emulgeálószer, stabilizátor,

csomósodást gátló Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 470b, Zsírsavak magnézium sói hordozó Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 471, zsírsavak mono- és digliceridjei [pl.: gliceril monostearat (C21 H42 O4) ]

Gyakran használják emulzifikáló- stabilizáló- és ízesítőszerkent, péksütemények- (inc. kenyér), fagylalt-, lekvár-, margarin-, saláta krémek- és felvert krémek készítésekor. Lehetnek enyhén folyékonytól kemény, viasz-szerűig. Hideg vízben nem oldhatók, forró vízben szétáznak és oldhatók növényi olajokban. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 472, zsirsavak mono- és digliceridjei, valamint ecet-, tej-, citrom-, bor- és

diacetyltartar-savnak a sav-észterjei. Emulzifikálók és stabilizálók. Hasonló az oldódási- és fizikai adottságuk az 'E471'-es anyagokéhoz. Felhasználják védő bevonórétegként húsokon, diókon, gyümölcsökön, szekvesztrálóként olajokban és zsírokban, emulzifikáló- és stabilizálóként csomagolt porokban (levespor, stb.), kenőszerként élelmet kezelő gépekben, és oldószerként ételízesítőkhöz és ételszínezőkhöz. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 472a, acetogliceridek Zsírsavak mono- és diggliceridjeinek ecetsav - észterei emulgeálószer, hordozó Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 472b, lactogliceridek Zsírsavak mono- és digliceridjeinek tejsav - észterei emulgeálószer Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 472c, citrogliceridek Zsírsavak mono- és digliceridjeinek citromsav - észeterei emulgeálószer, stabilizátor, kelátképzõ, hordozó Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 472d, tartarogliceridek Zsírsavak mono- és digliceridjeinek borkõsav - észterei emulgeálószer Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 472e, acetyltartargliceridek Zsírsavak mono- és digliseridjeinek mono- és diacetil-borkõsav - észterei emulgeálószer, hordozó Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 472f, Zsírsavak mono- és digliceridjeinek ecetsav- és borkősav észterei

Emulgeálószer. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 473, zsírsavak szaharóz észterjei Emésztési zavarokhoz vezethet.

Emulzifikálóként és stabilizálóként használt kakaó- és csokoládé termékekben, édességekben és margarinban. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 474, szaharóz-gliceridek (zsírsavak mono- és digliceridjeinek szaharózzal alkotott

észterjei) Emulzifikálóként, stabilizálóként használt kakaó- és csokoládé termékekben, édességekben és margarinban. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 475, zsírsavak poliglicerol észterjei Szintetikus emulzifikáló és stabilizáló anyagok.

Vízben és olajban is oldódnak, felhasználják kétszersültek, sütemények, torták, margarin, lecsomagolt por alakú, édes utóételek (pl. pudingpor) készítéséhez és saláta dresszingben. Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 477, zsírsavak propylen-glikol észterje Mint emulzifikáló és stabilizáló használt.

Emulgeálószer Gyanús adalék! Emésztési zavarokhoz vezethet.

E 479b, Hõkezeléssel oxidált szójaolaj zsírsavak mono- és digliceridjeivel reagáltatva

emulgeálószer

E 481, Nátrium - sztearoil -2- laktilát ? emulgeálószer, stabilizátor

E 482, Kalcium - sztearoil -2- laktilát ? emulgeálószer, stabilizátor

E 483, Sztearil – tartarát ? lisztkezelõszer

E 491, Szorbitán – monosztearát ? emulgeálószer, hordozó

E 492, Szorbitán – trisztearát ? emulgeálószer, hordozó

E 493, Szorbitán – monolaurát ? emulgeálószer, hordozó

E 494, Szorbitán – monooleát ? emulgeálószer, hordozó

E 495, Szorbitán – monopalmitát ? emulgeálószer, hordozó

E 496, Szorbitán – trioleát ? emulgeálószer

E 500, Nátrium - karbonát savanyúságot szabályozó, térfogatnövelõ szer, csomósodást gátló Gyomoriiritáló!

E 500b, Nátrium - hidrogén - karbonát savanyúságot szabályozó, térfogatnövelõ szer, csomósodást gátló Gyomoriiritáló!

E 500c, Nátrium - szeszkvi - karbonát savanyúságot szabályozó, térfogatnövelõ szer, csomósodást gátló Gyomoriiritáló!

E 501, Kálium - karbonát savanyúságot szabályozó, stabilizátor, hordozó

E 501a, Kálium - hidrogén - karbonát savanyúságot szabályozó, stabilizátor, hordozó

E 503, Ammónium - karbonát savanyúságot szabályozó, térfogatnövelõ szer

E 503a, Ammónium - hidrogén - karbonát savanyúságot szabályozó, térfogatnövelõ szer

E 504, Magnézium - karbonát savanyúságot szabályozó, térfogatnövelõ szer

E 504a, Magnézium – dihidrogén - karbonát savanyúságot szabályozó, térfogatnövelõ szer

E 507, Sósav savanyúságot szabályozó

E 508, Kálium - klorid zselésítõ anyag, hordozó Gyomoriiritáló!

E 509, Kalcium - klorid szilárdító anyag, hordozó

E 510, Ammónium klorid Szalmiáksó. Problematikus adalékanyag, az állatoknál és

embereknél egyaránt számos mellékhatását figyelték meg (pl. a vérkép, a mellékpajzsmirigy és a mellékvesekéreg elváltozásait). A WHO adatai szerint a terhes kismamákkal (!) folytatott kísérletek súlycsökkenést, hányást, étvágytalanságot jeleztek. Légzésfokozódást, és vizelet savasságát is befolyásolja.

E 511, Magnézium - klorid szilárdító anyag, hordozó

E 512, Ón (II) - klorid antioxidáns, színstabilizátor

E 513, Kénsav savanyúságot szabályozó

E 514a, Nátrium - szulfát savanyúságot szabályozó

E 514b, Nátrium - hidrogén - szulfát savanyúságot szabályozó

E 515a, Kálium - szulfát savanyúságot szabályozó

E 515b, Kálium - hidrogén - szulfát savanyúságot szabályozó

E 516, Kalcium - szulfát lisztkezelõszer, szilárdító anyag, hordozó

E 517, Ammónium - szulfát lisztkezelõszer, stabilizátor, hordozó

E 520, Alumínium - szulfát szilárdító anyag

E 521, Alumínium - nátrium szulfát szilárdító anyag, savanyúságot szabályozó

E 522, Alumínium - kálium -szulfát savanyúságot szabályozó, stabilizátor

E 523, Alumínium - ammónium - szulfát stabilizátor, szilárdító anyag, savanyúságot szabályozó

E 524, Nátrium - hidroxid savanyúságot szabályozó

E 525, Kálium - hidroxid savanyúságot szabályozó

E 526, Kalcium- hidroxid savanyúságot szabályozó, szilárdító anyag

E 527, Ammónium - hidroxid savanyúságot szabályozó, szilárdító anyag

E 528, Magnézium - hidroxid savanyúságot szabályozó

E 529, Kalcium - oxid savanyúságot szabályozó, lisztkezelõszer

E 530, Magnézium - oxid csomósodást gátló

E 535, Nátrium - ferro - cianid csomósodást gátló

E 536, Kálium - ferro - cianid csomósodást gátló

E 538, Kalcium - ferro - cianid csomósodást gátló

E 539, Nátrium - tioszulfát antioxidáns, kelátképzõ

E 541, Savanyú alumínium - nátrium - foszfát savanyúságot szabályozó, térfogatnövelõ szer

E 550, Nátrium - szilikát ) csomósodást gátló

E 550a, Nátrium - metaszilikát csomósodást gátló

E 551, Szilícium - dioxid csomósodást gátló, hordozó

E 552, Kalcium - szilikát csomósodást gátló, hordozó

E 553, Magnézium - szilikát csomósodást gátló

E 553a, Magnézium - triszilikát csomósodást gátló

E 553b, Talkum csomósodást gátló, hordozó

E 554, Alumínium - nátrium - szilikát csomósodást gátló

E 555, Alumínium - kálium - szilikát csomósodást gátló

E 556, Alumínium - kalcium - szilikát csomósodást gátló

E 558, Bentonit hordozó

E 559, Alumínium - szilikát (kaolin) csomósodást gátló, hordozó

E 570, Zsírsavak habzásgátló, habstabilizátor, fényezõ anyag, kenõanyag

E 574, Glükonsav savanyúságot szabályozó, térfogatnövelõ szer

E 575, Glükono - delta - lakton savanyúságot szabályozó, térfogatnövelõ szer

E 576 Nátrium - glukonát kelátképzõ

E 577, Kálium - glukonát kelátképzõ, hordozó

E 578, Kalcium - diglukonát savanyúságot szabályozó, szilárdító anyag

E 579, Vas(II) - glukonát színstabilizátor

E 585, Vas(II) - laktát színstabilizátor

E 620, Glutaminsav ízfokozó

Ezek az ízfokozók váltják ki az érzékeny embereknél ún. "kínai étterem-jelenséget" (halántéktájú nyomást, hát- és fejfájást). A patkányoknál szaporodási zavarokat és - az utódoknál - tanulási nehézséget okoztak. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezet. A fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően.A glutamátot általában szójából nyerik és húskészítményekhez adagolják. Az arra érzékenyeknél nyaki- és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat.

E 621, Nátrium - glutamát ízfokozó

E 622, Kálium - glutamát ízfokozó Ezek az ízfokozók váltják ki az érzékeny embereknél ún. "kínai étterem-jelenséget" (halántéktájú nyomást, hát- és fejfájást). A patkányoknál szaporodási zavarokat és - az utódoknál - tanulási nehézséget okoztak. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezet. A fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően.A glutamátot általában szójából nyerik és húskészítményekhez adagolják. Az arra érzékenyeknél nyaki- és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat.

E 623, Kalcium - diglutamát ízfokozó

E 624, Ammónium - glutamát ízfokozó Ezek az ízfokozók váltják ki az érzékeny embereknél ún. "kínai étterem-jelenséget" (halántéktájú nyomást, hát- és fejfájást). A patkányoknál szaporodási zavarokat és - az utódoknál - tanulási nehézséget okoztak. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezet. A fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően.A glutamátot általában szójából nyerik és húskészítményekhez adagolják. Az arra érzékenyeknél nyaki- és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat.

E 625, Magnézium - diglutamát ízfokozó

E 626, Guansav ízfokozó Ezek az ízfokozók váltják ki az érzékeny embereknél ún. "kínai étterem-jelenséget" (halántéktájú nyomást, hát- és fejfájást). A patkányoknál szaporodási zavarokat és - az utódoknál - tanulási nehézséget okoztak. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezet. A fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően.A glutamátot általában szójából nyerik és húskészítményekhez adagolják. Az arra érzékenyeknél nyaki- és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat.

E 627, Dinátrium - guanilát ízfokozó

E 628, Dikálium - guanilát ízfokozó Ezek az ízfokozók váltják ki az érzékeny embereknél ún. "kínai étterem-jelenséget" (halántéktájú nyomást, hát- és fejfájást). A patkányoknál szaporodási zavarokat és - az utódoknál - tanulási nehézséget okoztak. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezet. A fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően.A glutamátot általában szójából nyerik és húskészítményekhez adagolják. Az arra érzékenyeknél nyaki- és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat.

E 629, Kalcium - guanilát ízfokozó

E 630, Inozinsav ízfokozó Ezek az ízfokozók váltják ki az érzékeny embereknél ún. "kínai étterem-jelenséget" (halántéktájú nyomást, hát- és fejfájást). A patkányoknál szaporodási zavarokat és - az utódoknál - tanulási nehézséget okoztak. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezet. A fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően.A glutamátot általában szójából nyerik és húskészítményekhez adagolják. Az arra érzékenyeknél nyaki- és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat.

E 631, Dinátrium - inozinát ízfokozó

E 632, Dikálium - inozinát ízfokozó Ezek az ízfokozók váltják ki az érzékeny embereknél ún. "kínai étterem-jelenséget" (halántéktájú nyomást, hát- és fejfájást). A patkányoknál szaporodási zavarokat és - az utódoknál - tanulási nehézséget okoztak. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezet. A fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően.A glutamátot általában szójából nyerik és húskészítményekhez adagolják. Az arra érzékenyeknél nyaki- és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat.

E 633, Kalcium - inozinát ízfokozó

E 634, Kalcium - 5' - ribonukleotidok ízfokozóEzek az ízfokozók váltják ki az érzékeny embereknél ún. "kínai étterem-jelenséget" (halántéktájú nyomást, hát- és fejfájást). A patkányoknál szaporodási zavarokat és - az utódoknál - tanulási nehézséget okoztak. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezet. A fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően.A glutamátot általában szójából nyerik és húskészítményekhez adagolják. Az arra érzékenyeknél nyaki- és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat.

E 635, Dinátrium - 5' - ribonukleotidok ízfokozó

E 636, Maltol ízfokozó

E 637, Etilmaltol ízfokozó

E 640, Glicin és nátrium sója ízmódosító, hordozó

E 641, L - leucin ízmódosító

E 900, Dimetil - polisziloxán habzásgátló, emulgeálószer, csomósodást gátló

E 901, Fehér és sárga méhviasz fényezõanyag, kenõanyag, térfogatnövelõszer, hordozó

E 902, Kandelilla viasz fényezõanyag, kenõviasz

E 903, Karnauba viasz fényezõanyag, kenõviasz

E 904, Sellak fényezõanyag, kenõanyag

E 905, Ásványolaj, élelmiszer tisztaságú fényezõanyag, kenõanyag

E 907, Mikrokristályos viaszok Élelmiszerek viaszos bevonásához használják. A

kenőolaj- gyártás során keletkezett maradékanyag tisztításával nyerik. Gyakran műanyagokkal vegyítik (pl. polietilén, ciklokaucsuk). Emellett általában az E320 és E321 jelű anti-oxidánsokat tartalmaznak. A végleges toxikológiai értékelése még nem történt meg. Lehetőleg kerülni kell fogyasztását, nem kizárt rákkeltő hatása!

E 911, Zsírsavak metil észterei fényezõanyag, kenõanyag

E 912, Montánsav észterei fényezõanyag, kenõanyag

E 914, Oxidált polietilén viasz fényezõanyag, kenõanyag

E 916, Kalcium - jodát lisztkezelõszer

E 917, Kálium - jodát lisztkezelõszer

E 920, L - cisztein és hidrokloridjai - nátrium- és káliumsók Lisztkezelõszer

E 921, L - cisztin és hidrokloridjai - nátrium- és káliumsók lisztkezelõszer

E 926, Klór dioxid. Lisztkezelőszer. Az ivóvíz klórozására (csírátlanítására)is használják.

A klórból kloroform keletkezhet, ami zuhanyozáskor belélegezve vagy bőrön át juthat a szervezetbe. A klórozott víz ezenkívül kedvezőtlenül befolyásolhatja a pajzsmirigy működését. A klór hasznosságának (a higiéniai szempontból kifogástalan ivóvíz) és a mellékhatásainak összevetése egyedi mérlegelést igényelLégzésnehézséget, bőrirritációt okoz!

E 927b, Karbamid szerkezet kialakító, texturáló anyag

E 938, Argon csomagológáz

E 939, Hélium csomagológáz

E 941, Nitrogén csomagológáz

E 942, Dinitrogén - oxid csomagológáz, hajtógáz

E 948, Oxigén csomagológáz

E 950, Aceszulfám K édesítõszer, ízfokozó Mesterséges édesítőszer. Az előállító

(Hoechst AG) adatai szerint teljességgel ártalmatlan. A WHO is leginkább - nyilvánosságra soha nem hozott - Hoechst vizsgálati eredményére hivatkozik. Független vizsgálatok híján az állítólagos ártalmatlanság objetív felülvizsgálata jelenleg nem lehetséges! Lehetőleg kerülni kell fogyasztását, nem kizárt rákkeltő hatása!

E 951, Aszpartám édesítőszer, ízfokozó Két, szintetikus úton előállított aminosavból álló

édesítőszer. Elsősorban a fenilketonúriában (veleszületett anyagcsere betegség) szenvedőknél problémás. Érzékeny embereknél fejfájást, kábultságot, emlékezetkiesést, látászavarokat, rendkívüli aktivitást, rosszullétet és allergiás reakciókat figyeltek meg. A fenilketonúriával kapcsolatos veszélyeket az osztrák irodalom is megerősíti. Az aszpartammal édesített élelmiszereknél ezért kötelező feltünteni, hogy fenilalanint tartalmaz!

E 952, Ciklaminsav és ciklamátok (nátrium-, kálium-, kalcium sók) édesítõszer,

Ízfokozó Mesterséges édesítőszer, az USA-ban tiltott. Szacharinnal keverve van forga-lomban. A ciklamát bekerülhet a méhlepénybe és az anyatejbe. A bélflóra ciklohexil-aminná alakítja át, ami - az állatkísérletek szerint - károsítja a herét és a spermiumokat.Az állatkísérletek - nagy adagokban történő alkalmazás esetén- hólyagdaganatot jeleztek.

E 953, Izomalt édesítõszer, tömegnövelõszer, hordozó

E 954, Szaharin és nátrium-, kálium-, kalcium sói édesítőszer Mesterséges édesítőszer.

Az állatkísérletek során hólyagrákot idézett elő. Hólyagúti megbetegedés vagy rendszeres gyógyszerfogyasztás esetén elő-vigyázatosság szükséges. A szacharin bizonyos gyógyszerekkel ill. környezetkárosító anyaggal kapcsolatba kerülve károsíthatja a hólyag nyálkahártyáját. A disznók takarmányába keverve engedélyezett étvágygerjesztőszer. Rákkeltő!

E 957, Taumatin édesítõszer, ízfokozó

E 959, Neoheszperidin DC édesítőszer Éretlen keserűnarancsból nyert édesítőszer. Az

E959-et kiváltképp a bélflóra bontja le az anyagcsere-folyamataiban. Mivel az egyes emberek bélflórái eleve jelentősen különböznek egymástól - a patkányokkal folytatott kísérletek nem sok meggyőző erővel bírnak (ezek egyébként az adalék ártalmatlanságát valószínűsítették).

E 965, Maltit Maltit szirup édesítõszer, stabilizátor, hordozó

E 966, Laktit édesítõszer, testesítõ anyag, hordozó

E 967, Xilit édesítõszer, nedvesítõszer, hordozó

E 999, Quillaja kivonat habképzõ anyag

E 1105, Lizozim tartósítószer

E 1200, Polidextróz tömegnövelõszer, stabilizátor, sûrítõ anyag, nedvesítõszer, hordozó, szerkezet kialakító, texturáló anyag

E 1201, Polivinilpirrolidon stabilizátor, derítõ anyag, hordozó, testesítõ anyag Tüdőt, vesét irritálja!

E 1202, Polivinilpolipirrolidon stabilizátor, hordozó

E 1404, Oxidált keményítõ emulgeálószer, sûrítõ anyag, hordozó

E 1410, Monokeményítõ -foszfát stabilizátor, sûrítõ anyag, hordozó

E 1412, Dikeményítõ - foszfát stabilizátor, sûrítõ anyag, hordozó

E 1413, Foszforilezett - dikeményítõ - foszfát stabilizátor, sûrítõ anyag, hordozó

E 1414, Acetilezett - dikeményítõ - foszfát stabilizátor, sûrítõ anyag, hordozó

E 1420, Acetilezett - keményítõ stabilizátor, sûrítõ anyag, hordozó

E 1422, Acetilzett - dikeményítõ - adipát stabilizátor, sûrítõ anyag, hordozó

E 1440, ( Hidroxi - propil) - keményítõ emulgeálószer, sûrítõ anyag, hordozó

E 1442, ( Hidroxi - propil) - dikeményítõ - foszfát stabilizátor, sûrítõ anyag, hordozó

E 1450, Keményítõ - nátrium - oktenil - szukcinát stabilizátor, sûrítõ anyag, emulgeálószer, hordozó

E 1505, Tietil - citrát habstabilizátor, hordozó

E 1518, Triacetin nedvesítõszer, hordozó

E 1520, Propilénglikol nedvesítõszer, hordozó

E 1521, Polietilénglikol habzásgátló, hordozó