Visszalépés a főoldalra
TGyorséttermi megoldások:

Gyorséttermi élelmek

A hamburger és sült krumpli az 50-es években vált amerikai alapélelemmé a gyorsétterem-hálózatok reklámhadjáratának köszönhetően. 

A vaskos, zaftos hamburgereket és a hosszú, aranysárga sült krumplit népszerűsítő reklámok arról nem szólnak, hogy honnan jön és mit tartalmaz ez az élelem. 

A salátákhoz való zöldségfélék és a paradicsom kivételével a gyorsélelem eleve fagyasztva, konzerválva, szárítva vagy fagyasztva-szárítva érkezik az étterembe. 

A turmixokat és üdítőket szirup formájában hozzák.

Az ismerősnek tűnő élelem valójában teljes átalakuláson megy keresztül, míg az asztalra kerül. 

A gyorsételek ízét és aromáját már nem az alapanyagok természetes íze adja, hanem a hatalmas vegyi üzemekben gyártott ízfokozók és adalékanyagok

Ízük emiatt jó, kellemes, hiszen úgy tervezték őket, hogy ízletesek legyenek, és sokan fogyasszák őket. A feldolgozó-üzemekben hámozzák, szeletelik, előfőzik, szárítják, sütik majd gyors fagyasztják a krumplit.

Az étteremben az asztalra kerülő krumplinak a különleges íze azonban nem a burgonya típusának köszönhető, nem is a feldolgozás módjának, vagy az étterem felszerelésének, ahol készre sütik. 

A gyorséttermek hasábburgonyájának az ízét leginkább a sütőolaj határozza meg

Hogy a cégeknek hogyan sikerül megoldani, hogy a krumpli továbbra is kicsit marhahús ízű legyen, anélkül hogy faggyúban sütnék ki (ahogy korábban tették), a cégek titka. 

Ez a titok az összetevők listáján található kifejezés, az a bizonyos "természetes ízfokozó", egy olyan emberi kéz által létrehozott adalékanyag, ami meghatározza a feldolgozott élelmiszerek ízét. 

A gyorséttermi cégek nem hajlandók nyilvánosságra hozni, hogy milyen jellegű ez a bizonyos "természetes ízesítő". 

Csak annyit árulnak el belőle, hogy a hasáb krumpli jellegzetes íze részben "állati eredetű termékeknek" köszönhető. 

A nuggets (panírozott csirkefalatka) jóízű, könnyen fogyasztható, a gyerekek is szeretik. Emellett egészségesebbnek tűnik, mint a gyorséttermek többi terméke, mivel csak csirkéből készül - legalábbis így gondoljuk. 

Ez azonban nincs így, mivel a gyártás során marhahúskivonatot adnak a nuggets-hez, hogy megőrizze a jól bevált ízeket. 

Vagyis a csirkefalatka főként a marhahúsadaléknak köszönheti ízét, és a panírozás és kisütés után több zsírt is tartalmaz, mint a hamburger. A gyorséttermekben rendszerint az üdítők termelik a legtöbb nyereséget, hiszen sűrítményből és vízből készülnek, emiatt olcsó az előállításuk, emellett pedig rengeteget fogyasztanak belőlük a gyerekek és felnőttek egyaránt. 

Ez a folyékony édesség üres kalóriákat juttat a szervezetbe, nagy mennyiségű mesterséges aromát és adalékanyagot, nagy részük koffeint is tartalmaz.

A gyorsétteremi láncok óriási felvásárló ereje és az uniformizált (darált húspogácsa) iránti igénye alapvetően megváltoztatta a szarvasmarha- és egyéb állattartás, valamint a vágóhídi munka körülményeit