Geo - Solar Centrum Kft
Kilépés az almenüből
Természetes és mesterséges izesítők

Természetes és mesterséges ízesítők


A természetes ízesítőket az előírások szerint teljes mértékben természetes forrásokból kell előállítani: fűszernövényekből, gyümölcsből, zöldségből, húsból, élesztőből, gyökerekből.

A vásárlók szívesebben veszik azokat a termékeket, amelyek címkéin természetes ízesítők vannak feltüntetve, mert egészségesebbeknek tartják őket. 

A mesterséges és természetes ízesítők közötti különbségtétel azonban nem állja meg a helyét, mivel nem az adalék összetételére, csupán előállításának módjára vonatkozik. 

A természetes és mesterséges ízesítők gyakran egyforma vegyületeket tartalmaznak, csak másfajta módszerrel készülnek el.

Például az amil-acetát adja a meghatározó banán ízt.

Ha ezt oldóanyaggal vonják ki a banánból, az amil-acetát természetes ízesítőnek minősül. 

Ha viszont úgy állítják elő, hogy ecetet kevernek össze amil-alkohollal, katalizátornak pedig kénsavat adnak hozzá, az amil-acetát máris mesterséges ízesítővé válik. A kétféle úton előállított vegyület pontosan egyforma ízű és illatú.

A "természetes ízesítő" nem feltétlenül egészségesebb vagy tisztább anyag, mint mesterséges megfelelője

Például amikor a mandulaaromát (benzaldehid) természetes úton kivonják az őszibarack és sárgabarack magjából, kis mennyiségben hidrogén-cianidot (mérget) tartalmaz. 

A benzaldehid más módszerrel való előállítása után (amikor szegfűszeg olajat kevernek össze banánaromával, vagyis amil-acetáttal) nem tartalmaz ciánt. 

Mivel ez utóbbi jogilag mesterséges aromának minősül, sokkal alacsonyabb áron értékesíthető. 

A természetes és mesterséges ízesítőket ugyanabban a vegyi gyárban állítják elő.

Az ízesítőgyártás napjainkban fontos eredmények ér el a biotechnológia területén. Összetett ízeket hoznak létre erjesztéssel, enzimreakciókkal, gombakultúrákkal és szövettenyészetekkel. 

Az új erjesztési eljárásoknak, valamint a cukor és aminosav-keverékek hevítési eljárásainak köszönhetően sokkal természetesebbnek ható húsízesítők jöttek létre.