Visszalépés a főoldalra
Fogjunk össze
Teendők
Kedves szülők
Izesítők
Utószó
Figyelemfelkeltés!


Az utóbbi néhány évtizedben hatalmasra nőtt az élelmiszer-adalékok fogyasztása.

A nyugati étrend háromnegyede feldolgozott, fogyasztásra kész élelmiszerekből áll, ezért is lehetséges, hogy minden egyes fejlett országbeli ember, a csecsemőktől az aggastyánokig, évente 4 - 4,5 kilogramm élelmiszer-adalékanyagot eszik meg. 

Némelyek, persze, ennél többet, mások valamivel kevesebbet.

Az adalékok fogyasztásával hozzák összefüggésbe a következő kóros állapotokat:

Ekcéma, csalánkiütés, bőrgyulladás, irritábilis bél szindróma, hányinger, hányás, hasmenés, orrcsorgás, hörgőgörcs, migrén, anafilaxiás sokk, hiperaktivitás és más magatartási rendellenességek.

A fiatalabb generációk egészsége kimutathatóan gyengébb a szüleikénél.

Nagy-Britanniában egy vizsgálat során összehasonlították 5000, 1946-ban született szülő és elsőszülött gyermekeik egészségügyi feljegyzéseit, leleteit. 

A gyermekeket sokkal többször utalták kórházba, már négy éves koruk előtt, mint szüleiket,

háromszor annyian lettek közülük asztmásak, hatszor annyian ekcémásak és cukorbetegek, kétszer annyian voltak elhízva.

A gyermekek egyre gyakrabban kötnek ki a pszichiátriai osztályon

Angliában a 10 év alatti gyermekeket 42 %-kal, a 10-14 éves korúakat 65 %-kal gyakrabban küldték pszichiátriai kezelésre 1990-ben, mint öt évvel korábban.

A bűnözés egyre emelkedő trendjéért is sok mindent hibáztatnak 

(a szegénységet, a tv-ben látott erőszakot, az alkoholfogyasztást, a kábítószerezést, a szülői törődés hiányát, a megfelelő intézmények, a rendőrség létszámának alacsony voltát, stb.), 

de soha nem említik az ifjúságnak adalékanyagokkal mérgezett - és tápanyagokban hiányos modern táplálkozását.

Márpedig a nem megfelelő táplálkozás képes úgy módosítani az agy működését az azokra a hatásokra érzékeny személyekben, hogy komoly mentális diszfunkció (rendellenes működés) jöhet létre, amibe még az erőszakos, bűnelkövető magatartás is belefér.

Ezért: ha egy személy nem tolerálható magatartást tanúsít, meg kell vizsgálni, nem él-e magas cukor és élelmiszer-adalék tartalmú táplálékon, amelyből hiányzik a jó minőségű fehérje, a vitaminok és ásványi anyagok. 

Meg kell vizsgálni azt is, hogy a napi rendszerességgel fogyasztott élelmiszerei közül valamelyikre nem allergiás-e vagy nem mutat-e intoleranciát iránta. 

Vizsgálni kell továbbá azt is, hogy nem szenved-e nehézfém-mérgezéstől (ólom, kadmium, alumínium) vagy nyomelem-hiánytól.

Mindennek kiderítésére elegendő egy hajszál-analízis.

Ha a nem-megfelelő táplálkozás miriádnyi fizikális és mentális bajnak forrása, akkor miért használják egyre szélesebb körben az igazán nem létszükséglet számba menő élelmiszer-adalékokat?

Ha kivonnák őket a fogalomból, visszafoglalnák helyüket a táplálóbb élelmiszerek.

Az élelmiszergyártók fő érve az, hogy tartósítószerek nélkül az élelmiszerek hamar megromlanának.

Csakhogy a közel 4000 élelmiszer-adalékból 3640-nek nem a tartósítás a funkciója, hanem az élelmiszer kozmetikázása... Mindössze 2 %-a a tartósítószer az adalékanyagoknak - az adalékként felhasznált anyagok száma szerint is, a felhasznált mennyiség súlyában is.

A többi 98 % az élelmiszer kozmetikázását, színének, ízének, állagának javítását, ízének fölerősítését szolgálja.

Az élelmiszeripar másik fő érve az, hogy olyan kicsi mennyiségben kerülnek az adalékok az élelmiszerekbe, hogy teljesen ártalmatlanok kell, hogy legyenek.

Még el is fogadhatnánk ezt az érvet, ha csak olyan adalékanyagokat használna föl az élelmiszeripar, amelyeket a szervezet ártalmatlanítani képes. 

De hogyan fogadhatnánk el ezt az érvet az olyan anyagok esetében, amelyek karcinogének, mutagénok, teratogének (rákkeltők és kromoszómakárosítók, magzatkárosítók)?

Ezeket az emberi szervezet nem képes ártalmatlanítani. 

Ami még felháborítóbb és elfogadhatatlanabb, ezek a rákkeltő és magzatkárosító anyagok javarészt az élelmiszerfestékek körébe tartoznak. 

A népességünk csökkentésének erőltetett programjának a része ez is mint sok más tényező!

Ezért követeljük:

Hogy minden olyan adalékanyagot tiltsanak be, amely csak az élelmiszer kozmetikázására szolgál,

Minden olyan élelmiszer címkéjén, amelyik karcinogén, mutagén vagy magzatkárosító tulajdonsággal bír, tüntessék ezt föl,

a gyermekek számára készült élelmiszerekben egyáltalán ne legyenek adalékanyagok,

Tiltsák meg az egészségtelen, tápérték nélküli élelmiszerek reklámozását,

Egészséges menüt tálaljanak a gyermekeknek az iskolában,

Minden élelmiszeren, italon és gyógyszeren, amelyben adalékanyag van, kötelező legyen ezt feltüntetni.

Ma a gyógyszerek érthetetlen mellékhatásait gyakran az adalékanyagok okozzák.

És minden, pszichiátriai kezelésre küldött gyermeket teszteljenek előbb táplálék- és kémiai intoleranciára, mert lehet, hogy a diéta megváltoztatásával - az élelmiszerszínezékek kerülésével, a cukrozott, színezett édességek és italok elhagyásával jelentős javulás áll be az állapotában. Annál is inkább fontos ez, mert a gyermekkori hiperaktivitás kezelésére használt gyógyszerek, mint a Ritain barbár módszer. 

Olyan mellékhatásai vannak, mint a növekedés gátlása, mozgási zavarok, fejfájás, görcsök, hallucináció, látási zavarok, hajhullás... A gyógyszer elvonása során pedig depresszió, öngyilkossági késztetés lép fel.

Fel kellene lépnünk a kormányzatnál, hogy tiltsa meg az élelmiszergyártóknak, hogy mindennapi élelmiszereinket kifejezetten mérgező anyagokkal szennyezzék, egyértelműen kozmetikai célból.

Sajnos a gazdasági érdekek, a népességcsökkentési program miatt erre esélyt sem látok.

Pedig ezt a lépést minél hamarabb, ha máshogyan nem fogyasztói kényszerrel ki kell erőszakolni kormányunktól!

Ha másért nem, hát a gyermekeink és eljövendő utódaik érdekében.