Visszalépés a főoldalra
Fogjunk össze
Teendők
Kedves szülők
Izesítők
Utószó
Szülöi felhívás!

Kedves Szülök!

Mielőtt legközelebb színes löttyöt vennétek gyerekeiteknek, olvassátok el az összetevőket! 

Meg fogtok döbbenni!

 

Mielőtt belelendülnénk a vegyi és génmanipulált élelmiszerek kérdésébe, ismerjük meg a gyártók motivációját, és az állatkísérletek morális veszélyeit, bizonytalanságait!

Az élelmiszeripar legtöbbször az alábbi okok miatt használ mesterséges adalékanyagokat:

Olcsóbbá teszi az előállítást, ezzel, több haszonnal tudja értékesíteni a végterméket (pl.: mesterséges édesítők század annyiba sem kerülnek, mint a természetesek)

mesterséges íz, és illatanyagokat felhasználva, ami még függőséget is okozhat, arra készteti a vásárlót, hogy folyamatosan fogyassza a felkínált terméket (pl.: nátrium-gutamát)


Mesterséges tartósító szerekkel tovább tarható a termék pulton és raktárban a megromlás veszélye nélkül, így kisebb a veszteség (pl.: nitrit, kén)

Olyan melléktermékeket tud a mesterséges anyagok segítségével eladható állagúvá tenni, amit egyébként senki sem vásárolna meg (pl.: "virtuális" élelmiszerek)

A termékek külső megjelenését és állagát sokszor szabályozzák mesterséges anyagokkal, növelve ezzel eladhatóságát (pl.: optikai fehérítő, sűrítő anyagok)

Az élelmiszeripar kisállat kísérletekkel próbálja bizonyítani azt, hogy ezek az anyagok nem károsítják az ember egészségét, szellemi épségét. Az alábbi okok megkérdőjelezik e kísérletek megbízhatóságát, feltárva azok hiányosságait:

Az egereken, nyulakon és kutyákon végzett kísérletek valóban bemutatják, hogy azokra milyen hatással van egy-egy mesterséges anyag.

De az embernél, mivel az emberi szervezet bonyolultabb és más felépítésű, nyílván más hatásokat fog előidézni. 

Talán még kísérleti alanyoknak is érezhetjük magunkat, mikor ilyen dolgokat fogyasztunk, mert több esetben is kiderült már, hogy a forgalmazásra engedélyezett anyagot (ami a kisállat kísérletekben sikeresen vizsgázott) be kellett tiltani, mert csak az emberi fogyasztás közben derültek ki káros hatásai.

Mivel a kísérletek nem gondolkodó értelmes lényeken történnek, így nem tudjuk, hogy milyen tudat tompító hatásaik vannak a kipróbált anyagoknak.

A kisállat kísérletek időtartalma rögzített időpontú (5-10 év). Senki sem vizsgálja az engedélyezés után tovább őket.

Nem tudjuk, hogy milyen káros hatásai lesznek ezeknek az anyagoknak a vizsgált idő után. 

Ha nagyon jóhiszeműek vagyunk, akkor is be kell látnunk, hogy nagy az esélye a téves kísérleti eredményeknek.

A károsodást okozó anyagokat is engedélyezik mennyiségi korlátozással. 

Megállapítják azt a mennyiséget, ami az állatnál még éppen nem okoz szervi elváltozást. 

Ezt a mennyiséget elosztják 100-zal, és ezt a mennyiséget engedélyezik az emberi fogyasztásban. 

Senki sem tudja, hogy mekkora kárt okoz ez az emberiségnek hosszútávon. 

Bizonytalan dolgot állít az, aki ki meri mondani azt, hogy ezek az anyagok kis mennyiségben nem fejtenek ki káros hatást az emberre.

Nem csak élelmiszer adalékanyagokat próbálnak ki kisállat kísérletekkel, hanem, gyógyszereket, kozmetikai és tisztító szereket is. 

Az állatvédők nem hiába tiltakoznak és hívják "halálgyárnak" ezt a kísérleti rendszert.